19 мај
Biber

Biber je pored soli nezaobilazan začin u svim kuhinjama sveta. Poreklom je iz indonežanskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove i dostiže visinu od 10m. Biber začin je bio toliko dragocen u prošlosti  da su ga jedno vreme drevni trgovci koristili kao platežno sredstvo umesto novca. U vreme dok nije postojao novac, biberom se…

15 мај
Pesto sos

Naziv pesto vodi poreklo od italijanske reči pestare što znači udarati, gnječiti, a kako se originalni recept sprema u avanu gde se gnječe bosiljak, pinjoli, beli luk sa uljem dok ne postane pasta, tenziju koju osećate možete slobodno iskaliti praveći ovaj sos. Ako nemate avan, pesto možete praviti u blenderu ili multipraktiku. U originalni italijanski recept za…

11 мај
Sirevi za pizzu

Osnovna pravila kod odabira sira za pizzu su izbegavati one vrste koje sadrže visok udeo masti jer se one otapaju prilikom pečenja pa je rezultat vidljiva masnoća na pizzi. Postupak pravljenja sira bio je poznat još pre 4.000 godina. Danas postoji na stotine različitih vrsta sireva u svetu – od onih prisutnih na svakodnevnom meniju…

5 мај
Rakija

Rakija je u životu Srba oduvek imala posebno mesto. Neizostavna je na veseljima, kao i u kućnoj apoteci, kao opštenarodni lek. Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje pozitivno na nervni sistem, tako što nas opušta. Postoje dve vrste rakije: Obična (meka) i prepečenica (ljuta). Posle prve destilacije dobija se tzv. „meka“ rakija sa manjim…

30 апр
Aceto Balsamico

Aceto balsamico se tradicionalno proizvodi i predstavlja tradiciju u Italijanskoj provinciji Modena. Sirovina za ovo sirće je posebna vrsta vinove loze od koje se proizvodi veoma karakteristično mirisno vino, još od 1650 godine. U različitim muzejima postoje podaci o tradiciji ovog sirćeta, i nalaze se tragovi da su Romani pre 2000 godina proizvodili aceto balsamico. Za…

25 апр

Prženice su sigurno jedno od omiljenih jela koje spremamo za doručak, ali napravite ih na malo drugačiji način da razbijete monotoniju i učinite ih hrskavima. U smesu dodajte malo cimeta i  izmrvljenog kornfleksa i eto novog recepta. Uz kajmak, kiselo mleko ili jogurt, prženice su doručak koji može da parira i onim u najluksuznijim restoranima.…

Šejk od spanaća

Dolazi nam proleće koje je idealno doba ako želite da doterate vašu liniju. Šejkovi za mršavljenje su odlični kao međuobroci, ali i kao zamena za kompletan obrok. Domaći šejkovi su jednostavni za pripremu, ne zahtevaju kuvanje pa su samim tim i vrlo zdravi jer se sve njihove nutritivne vrednosti zadržavaju. Spanać spada među nutritivno najvrednije…

30 мар
Irska kafa

Irska kafa – Jaka crna kafa, sa malo viskija i bogatim slojem slatke pavlake. Garantovano oslobađa bar jednog sloja odeća i pozitivno utiče na raspoloženje. Otkriće irske kafe se priznaje malom irskom gradu Foynesu: u njegovim kafićima irska kafa se servirala kako bi se zagrejali putnici nakon dugih putovanja. Foynes je bila glavna luka za hidroavione između Evrope…

Mediteranska ishrana

Mediteranskom ishranom se naziva tradicionalna ishrana namirnicama kojima se hranilo stanovništvo Italije i Grčke krajem 1950-tih i 1960-tih. Reč je o posebnoj kulturi pripremanja jela i uživanja u njima koja se razvijala hiljadama godinama.  Mediteranska ishrana predstavlja način života u kom se dobar ukus spaja sa dobrim zdravljem. Ne postoji jedinstvena mediteranska ishrana, jer svaki…

15 мар
Čokolada

Čokolada je verovatno najpoznatiji slatkiš na svetu. Ne odolevaju joj ni deca ali ni odrasli, pa čak ni bake i deke. Ovaj slatkiš je preplavilo čitavu planetu svojim slatkim ukusom. Čokolada se smatra neprikladnom za jelo jer ima gotovo 30 odsto masti i šećera. Pritom, zaboravlja se da sadrži i polifenol, koji je snažan antioksidans, ali i…

Prolećni detox organizma

Krenulo je proleće koje ćemo iskoristiti da napunimo organizam vitaminima i mineralima i da ga očistimo od toksina. U zimskoj prehrani najviše nedostaje sveže voće i povrće, a nedostatak takve hrane dovodi do hroničnog umora, depresije i pada imuniteta. Detox organizma možete uraditi bilo kada, ali proleće je najbolje vreme za tako nešto. Ritam našeg…

28 феб
Pravljenje koktela

Pravljenje koktela je često nešto što pokušavamo sami da uradimo i iznenadimo društvo ili voljenu osobu. Šejker, dozer, odgovarajuće čaše, nekoliko boca alkoholnih pića, i žurka može da počne. Još jedna bitna stvar koju nismo naveli je znanje o tome koji se napici međusobno najbolje slažu. Osnovu koktela čine najčešće jedno od ova četiri pića:…

Pravilno kuvanje testenine

Tvrde testenine poput penna i špageta najbolje se slažu s crvenim umacima na bazi paradajza, dok sveža testenina više voli kremastije podloge. Italijanska kuhinja je u svetu svakako najpoznatija po testeninama. Danas je italijanska testenina, ili pasta, kako je oni zovu, sastavni deo ishrane skoro svih ljudi na planeti. Kuvanje testenine spada u kuvarske osnove…

12 феб
Desertna vina

Pojmom desertnih vina često se označavaju sva slatka vina, koja imaju i povećanu količinu alkohola, što nije uvek u skladu sa zakonskom formulacijom tih vina. Desertna vina su kod nas često pogrešno shvaćena. Kada se pomene desertno vino većina ima asocijaciju na to da ih treba piti isključivo uz neki čokoladni sufle ili slični dezert.…