Pravilno spremanje junetine

Pravilno spremanje junetine uz par trikova će vam pomoći da junetina ne postane žilava i tvrda. Uz pikantno jelo od junetine biće vam dovoljan samo lagani prilog – kuvani krompir ili pirinač i blago začinjena salata.

Postoje dva načina kako možemo postići da junetina bude mekana i sočna, a podrazumevaju prethodno omekšavanje mesa i samu metodu pripreme. Omekšavanje mesa je proces u kom se razgrađuje kolagen koji čini meso mekanim. Oslobađanjem kolagena se smanjuje sušenje mišićnih vlakana u mesu tokom kuvanja.

Direktan način omekšavanja mesa je udaranje čekićem za meso. Osim ove urgentne metode, postoje i druge metode omekšavanjem mesa, a kod nas jedna od najpopularnijih je mariniranje.

Marinada ima dvostruku ulogu u pripremi mesa. Omekšava ga i aromatizuje. Kiseline u marinadi slabe mišićno tkivo i povećavaju sposobnost mesa da zadrži vlagu. Sastojci za mariniranje su uglavnom vino, sirće, ulje i razno začinsko bilje. Jedan od trikova je da se marinadi doda malo prirodnog soka ananasa koji će još više pomoći u omekšavanju mesa. Što je duže meso u marinadi, učinak je bolji.

Junetina-1

Najzahvalniji način pripreme junetine je dinstanje u dosta vode sa maslinovim uljem i vinom, sve dok meso pod viljuškom ne bude mekano.

Ako želite da spremite junetinu u rerni, potrebno je da meso ili “istučete” čekićem ili da ga marinirate i nakon toga propržite kratko na vrelom ulju sa obe strane. Nakon toga meso stavite u vatrostalnu posudu, dodajte već prodinstani luk i povrće po izboru. Sve to zalijte vodom, dodajte malo vina i začina. Kada sve to proključa, prelijte meso vodom i pecite u rerni jedan sat na temperaturi od 180 stepeni maksimalno.

Da bi ste gubljenje vlage iz mesa sveli na minimum, možete temperaturu podesiti i na 120 stepeni, ali to istovremeno podrazumeva i duže vreme pripreme.