30 мар
Irska kafa

Irska kafa – Jaka crna kafa, sa malo viskija i bogatim slojem slatke pavlake. Garantovano oslobađa bar jednog sloja odeća i pozitivno utiče na raspoloženje.

Otkriće irske kafe se priznaje malom irskom gradu Foynesu: u njegovim kafićima irska kafa se servirala kako bi se zagrejali putnici nakon dugih putovanja. Foynes je bila glavna luka za hidroavione između Evrope i SAD-a, u blizini Limericka, u koju su 40-ih godina 20. veka prispevali mnogi putnici, uključujući i veoma važne osobe iz američkog političkog života, ali i Hollywooda.

1942. godine otvorio se novi restoran, s namerom da se pruže ugostiteljske usluge za mnoge važne putnike koji su prolazili kroz Foynes, te da se ostatku sveta prikaže Irska u najboljem svetlu. Ovaj novi restoran vodio je mladi irski kuvar, Joe Sheridan. Jedne zimske noći, 1942. godine, pilot koji je upravljao letelicom čija je krajnja destinacija iz Foynesa bila New York, nakon višesatne borbe sa olujom odlučio je da se vrati u luku iz koje je krenuo, što tada nije bila neobična pojava. Kao i uvek, osoblje restorana je bilo obavešteno da pripremi hranu i piće, zbog promrzlih i umornih putnika.

Joe Sheridan je odlučio pripremiti nešto posebno, što bi moglo da ugreje putnike, pa je skuvao crnu kafu, dodao malo irskog viskija, smeđeg šećera, i svežeg šlaga na površinu svake čaše. Priča govori da je nastala tišina nakon prvog gutljaja. “Hej prijatelju, je li ovo brazilska kafa?, rekao je iznenađeni američki putnik. “Ne, to je irska kafa”, uzvratio je Joe. Kafa je bila toliki uspeh i Joe ju je uvrstio kao sastavni deo menija u Foynesu.

Irska-kafa-1

Tajna savršene Irske kafe je da bude na ivici – ni previše gorka ni previše slatka, već da se svi sastojci savršeno spoje u ovaj ukusni napitak.

Kafa može biti espreso ili obična instant kafa, samo prelivena sa vrućom vodom. Važno je da je kafa jaka, crna i bistra. Vrstu izaberite sami. U originalnom receptu se insistira na upotrebi žutog, a ne belog šećera. Viski za Irish coffee ne mora biti baš irski. Bilo koja vrsta će dobro da se uklopi. Pravljena sa Bailey’s likerom je posebno dobrog ukusa.

Sastojci potrebni za dve kafe:

– 4 dl instant kafe
– 1 šolja slatke pavlake (umućene)
– 1 1/2 dl viskija
– 2 kašičice šećera

Prvo umutiti slatku pavlaku. Uzeti staklene, prozirne čaše zapremine 3 dl. Čaše treba da su malo zagrejane tj. da nisu skroz ledene. U svaku čašu sipati viski, a zatim dodati po kašičicu šećera. Dobro promešati. Na kraju uliti vruću, crnu kafu, skoro do vrha. Neprestalno mešati kako bi se šećer istopio. Od gore sipati malo umućene slatke pavlake, na samu površinu. Ne mešati pavlaku u kafu, jer nije cilj da se rastopi u piću.