28 феб
Pravljenje koktela

Pravljenje koktela je često nešto što pokušavamo sami da uradimo i iznenadimo društvo ili voljenu osobu. Šejker, dozer, odgovarajuće čaše, nekoliko boca alkoholnih pića, i žurka može da počne.

Još jedna bitna stvar koju nismo naveli je znanje o tome koji se napici međusobno najbolje slažu. Osnovu koktela čine najčešće jedno od ova četiri pića: džin, viski, rum ili votka. Osim toga, sekundarno piće koje dodajemo koktelu, a takođe je alkohol, daje svakom koktelu poseban ukus. I na kraju koktel finiširamo nekim bezalkoholnim pićem ili likerom za bojenje i kompletno formiranje ukusa.

Votka je specifična po svojoj neutralnoj aromi pa se slaže sa jakim pićima. Uz viski najbolje idu sok od pomorandže i gorki likeri. Džin se slaže sa biterima, gorkim likerima, martinijem, sokom pomorandže…

Kokteli mogu biti aperitivi, tj. služiti se pre jela, dižestivi (služe se posle jela), a mogu biti i „long drinks“ – duge barske mešavine. Za ukrašavanje, koje je neodvojivi deo spravljanja koktela, koriste se masline, maraskino višnje, trešnje, limun, limeta. Lepo izgleda spiralno isečena kora od limuna (dodajte je u džin-tonik).

Pravljenje koktela

Pravljenje koktela – Margarita

Originalna verzija ovog koktela je nastala početkom 30-ih godina prošlog veka i to je bila mešavina tekile, Cointreau likera i soka od limete. Kako su se u igru uključili blenderi, pojavile su se razne verzije ovog koktela sa voćem, ali stručnjaci kažu da je u vrhu “Blue Margarita” sa bluse curacao likerom.

Pošto smo napomenuli da ima mnogo varijacija na temu ovog koktela, možemo slobodno konstatovati da ne postoji savršena Margarita. Ukusi su različiti, načini spremanja takođe, tako da možete i sami eksperimentisati u spravljanju ovog osvežavajućeg koktela.

Priprema:

Stavite led u šejker, izmerite određenu količinu tekile (shoot 0,05l) i sipajte u šejker. Dodajte istu količinu “triple-sec” likera sa ukusom narandže. Ako želite da napravite “blue margaritu” umesto ovog likera sipajte “Blue curacao” liker koji smo pominjali u varijacijama koktela. Nakon toga dodajte određenu količinu soka od limete. Ako želite malo blaži ukus pića, limetu zamenite svežim sokom limuna.

Snažno promućkajte šejker i krenite sa pripremanjem čaše. Kriškom limete pređite preko ruba čaše i ovlažite spoljni rub. Sipajte krupnu so na tanjir, prevrnite čašu i vrtite tako da se na vlažni rub ravnomerno uhvati so sa tanjira. Ako vam se ovo čini malo jakom varijantom za vaš ukus, zamenite so šećerom u sledećem spremanju, pa na kraju odlučite šta vam se više sviđa.

Napunite čašu ledom i sipajte spremljeno piće u nju iz šejkera. Ukrasite piće kriškom limete i sada žurka definitvno može da počne.

Osim ovog koktela, u Strada Kitchen and Bar možete probati razne klasične svetske hitove ali i moderne nove recepte koje će naši profesionalni barmeni spremiti za vas i vaše društvo.

Pogledajte našu kokotel kartu i dobrodošli u Strada Kitchen and Bar.