Pravilno kuvanje testenine

Tvrde testenine poput penna i špageta najbolje se slažu s crvenim umacima na bazi paradajza, dok sveža testenina više voli kremastije podloge.

Italijanska kuhinja je u svetu svakako najpoznatija po testeninama. Danas je italijanska testenina, ili pasta, kako je oni zovu, sastavni deo ishrane skoro svih ljudi na planeti. Kuvanje testenine spada u kuvarske osnove s kojom se može snaći i najveći početnik u kuhinji. Samo zato što nešto često radimo ne znači i da to radimo dobro.

Strada Kitchen and bar u svom meniju ima raznoliku ponudu pasti za svečiji ukus.

Izabrati pravu vrstu testenine

Postoje dve osnovne vrste testenine a to su pasta fresca ili sveža testenina od jaja i sušena testenina koja se radi od brašna i vode. Obzirom da su različite, samim time je i način pripreme drugačiji.

Testenina od jaja upija manje vode, pa uz nju pašu kremastiji umaci od mesa, pavlake i pečuraka, ali se vrlo dobro slažu sa kozicama i škampima. Tvrde testenina poput špageta i penna, koje su napolitanskog porekla se pak više slažu sa paradajzom. Postoje tagliatelle bolonjez ili lazanje bolonjez, ali špagete bolonjez ne postoje u italijanskoj kuhinji.

Prekuvana i prezačinjena testenina je česta greška u pripremi ove namirnice. Testeninu bi trebalo kuvati al dente, odnosno da se oseti pod zubom, a sa solju bi trebalo baratati s opreznošću. Količina sosa koja ide uz testeninu treba biti umerena. Ne sme ništa plivati, nego umak mora biti ovijen oko svakog komada testenine, ali istovremeno ne sme biti slepljen.

Da bi testenina otpustila skrob i ponudila svoju slasnost, potrebno ju je kuvati na pravilan način i u mnogo vode. Kilogram testenine trebalo bi kuvati u pet litara vode, a svaku litru vode posoliti sa pet grama soli. Što više vode to je bolje.

Tokom kuvanja iz testenine počinje izlaziti lepljiva bela masa koju mnogi isperu pre serviranja. To je pogrešno. Kad operemo testeninu nakon kuvanja činimo grešku jer gubimo skrob koji je na površini, ali i slanost koju smo dobili kuvanjem u slanoj vodi.

Špagete se retko pripremaju u svečanim prilikama, jer lako mogu da isprskaju odeću. Ako pripremate pastu za posebne goste, odaberite radije „penne“ ili neke druge kratke rezance. S druge strane, ako ste sa bliskim prijateljima, nema ničeg boljeg i zabavnijeg od špageta.