Idealno čuvanje vina

Svako u svom domu poseduje vina koja je, ili dobio na poklon, ili pažljivo odabrao pri kupovini želeći da sačuva za neke specijalne trenutke. Isto tako, veliki je procenat onih kojima je idealno čuvanje vina totalna nepoznanica.

Vina koja su vrhinskog kvaliteta a stara su deset i više godina predstavljaju blago u boci. Još samo trebamo znati kako da to blago sačuvamo. Nisu ni sva vina za čuvanje. Neka vina tokom godina postaju sve bolja, ali neka i ne. Kvalitetna crvena vina su punog kvaliteta u toku od pet godina, a mogu se uspešno sačuvati i više od 15 godina.

Crvena vina se lakše i duže čuvaju od belih zato što crveno vino sadrži veću koncentraciju tanina koji se najviše nalazi u pokožici grožđa. Tanin čuva kiselinu u vinu i vrlo je bitan za starenje vina na duge staze. Većina belih vina treba da se služi posle 2 do 3 godine čuvanja, mada postoje neka kvalitetna vina koja mogu i više izdržati.

Idealno čuvanje vina

Idealno čuvanje vina

Idealno čuvanje vina

Bocu držite na tamnom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ako je vino izloženo UV zracima može da poprimi neprijatan miris. Temperatura prostorije u kojoj čuvate vino ne sme da prelazi 24 stepena. Na većoj temperaturi vino počinje da oksidira, tako da je savršena temperatura između 12 i 18 stepeni. Isto tako je bitno da nema mnogo temperaturnih oscilacija u prostoriji sa vinima.

Položaj vinske boce je takođe jedan od bitnih faktora za idealno čuvanje vina. Vino bi trebalo da se čuva u horizontalnom ili kosom položaju. Time plutani čep dovodimo u konstantan dodir sa vinom i sprečavamo njegovo sušenje. Ako se čep sasuši, počinje da propušta vazduh u bocu a to nikako ne smemo da dozvolimo. Ne pomerajte vino. Ako je moguće, potrudite se da boce skladištite tako da njihovo dalje pomeranje svedete na minimum.

Jedan od težih uslova koji bi trebalo da ispunite je vlažnost vazduha u prostoriji sa vinom. Vlažnost treba da bude od 50 do 70%. Visoka vlažnost takođe sprečava sušenje čepa  i isparavanje vina.

Imajte na umu da su neka vina namenjena da se piju dok su mlada i svojim starenjem gube na kvalitetu. Ne zaboravite, vino je živo, u njemu se stalno nešto dešava sto utiče na njegov ukus, miris i boju.