Viski i burbon

Koja je razlika između viskija i burbona? Najjednostavniji odgovor na ovo često pitanje je da je svaki bourbon viski, dok viski nije uvek burbon.

Viski se proizvodi u celom svetu, a popularni su škotski, irski i američki viski. Od navedenih najpopularniji je burbon. A po čemu je on tačno poseban?

Burbon je ikona američkih žestokih pića ali to nije oduvek bilo tako. Početkom 20. veka, burbon je bio jeftin, gorak i generalno loš. Promenom same recepture viskija i kontrolom proizvodnje, burbon postaje najpopularnija vrsta viskija u SAD, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Burbon u Kentakiju.

Dok bourbon ima korene u Kentakiju i nastavlja se tamo proizvoditi, danas se proizvodi i u brojnim drugim destilerijama u SAD-u. Proizvođači moraju zadovoljiti niz pravila. Kontrola i nadzor proizvodnje viskija od strane vlade Amerike traje minimalno 4 godine kako bi se njihov proizvod mogao reklamirati kao bourbon.

Viski i burbon – koja je razlika?

Viski-i-burbon

Jack Daniel’s je najstarija destilerija u SAD–u. Davne 1866. godine, jack Daniel je napravio svoju karakterističnu i svetski poznatu aromu. Od 1895. godine se koristi isti dizajn flaše i crno-bela etiketa. I dan danas, svaka kap ovog viskija se proizvodi i puni u Lynchburg-u, Tennessee – USA. Većina ljudi misli samo na Jack Daniels Old No.7 kada čuje njegovo ime, ali uz taj postoji još Gentleman Jack, Jack Daniels Single Barrel i Tennessee Honey.

Ako ste pravi ljubitelj Jack Daniels Single Barrel Select whiskeya, možete se uključiti u njihov “Kupi bačvu” program. Po ceni od 10,000 dolara možete postati vlasnik svoje bačve, koja sadrži količinu 240 boca Jack Danielsa. Cena će biti oko 42$ po boci što i nije tako puno kada znamo da se radi o višoj klasi Jack Danielsa. Naravno, bačva ostaje kod vas. Takođe možete doći i sami u destileriju, odabrati bačvu i oni će vam je poslati.