25 апр

Prženice su sigurno jedno od omiljenih jela koje spremamo za doručak, ali napravite ih na malo drugačiji način da razbijete monotoniju i učinite ih hrskavima. U smesu dodajte malo cimeta i  izmrvljenog kornfleksa i eto novog recepta.

Uz kajmak, kiselo mleko ili jogurt, prženice su doručak koji može da parira i onim u najluksuznijim restoranima. Jednostavno se pripremaju, rešavate se starog hleba a ukusne su u svakoj prilici.

Moguće je da u pripremi ovog klasičnog jela ipak pravite neke greške, pa vam prženice budu previše masne ili suve, zagore ili budu gnjecave. Mnogima ovaj omiljeni doručak ima jednu tajnu koju koriste neki kuvari da bi njihove prženice bile ukusnije nego ikada.

Nemojte preterivati u dodavanju mleka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje su one koje imaju suvu površinu i hrskave krajeve. Ako su vam kriške hleba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mešavinu jaja i mleka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smesu od jaja.

Nemojte samo na brzinu umočiti hleb pre prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra. Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti.

A ako pržite na niskoj temperaturi, hleb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice. Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smesa s jajima će se razliti i dobićete prženice ne baš lepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah požeti da se prže.

Prženice-2

Recept za punjene prženice idealno je rešenje za one koji vole brz i topao doručak, a pritom su im dosadile klasične prženice od starog hleba. Iznenadićete se koliko ovi topli, prženi sendviči mogu da budu ukusni i meki, puni fila koji se topi u ustima. Jogurt je najidealniji napitak za poslužiti uz prženice koje se pripremaju kao doručak ili večera.

Sastojci: (za 4 sendviča)
8 kriški starog hleba
4 listaa kačkavalja ili gaude
4 lista stišnjene šunke
100g krem sira
2 jaja
malo mleka
prstohvat brašna
so, aleva paprika

Priprema: Za pripremu ovog jela možete koristiti stari tost hleb, a ukoliko se odlučite za klasičnu veknu, trudite se da je isečete ravno i na tanju parčad kako bi se lakše povezala u sendvič. Svako parče namažite krem sirom, stavite na njega šnit stišnjene šunke i list sira, preklopite drugim parčetom i umočite u umućena jaja kojima ste prethodno dodali mleko, prstohvat soli, brašna i aleve paprike. Ukoliko se plašite da će vam se sendvič razdvojiti prilikom prženja, na dva kraja ga možete probosti i spojiti čačkalicama. Pržite sendvič na malo ulja toliko da porumeni i dobije koricu, i da se sir istopi. Vadite sendviče na ubrus da upiju suvišnu masnoću, a zatim ih poslužite uz hladan jogurt.