Naziv pesto vodi poreklo od italijanske reči pestare što znači udarati, gnječiti, a kako se originalni recept sprema u avanu gde se gnječe bosiljak, pinjoli, beli luk sa uljem dok ne postane pasta, tenziju koju osećate možete slobodno iskaliti praveći ovaj sos. Ako nemate avan, pesto možete praviti u blenderu ili multipraktiku.
U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci: 2 šolje svežeg bosiljka, pola šolje ribanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke), 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.
Možete jednostavno njime da začinite testeninu, salatu ili sendvič. Ali isto tako možete da ga koristite kao marinadu za razna mesa ili ribu.
Umesto pinjola koji su poprilično skupi i retki, možete koristiti bilo koje orašasto voće (orasi, bademi, indijski orah, semenke suncokreta ili bundeve) s tim da ih obavezno pre miksanja malo tostirate u rerni da bi dobili intenzivniji ukus.
Sastojci
2 grančice svežeg bosiljka
100 grama sitno iseckanih pinjola ili oraha (badema, suncokreta…)
nekoliko čena belog luka
100 grama parmezana
1dl maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema
Sve sastojke pomešajte u blenderu ili ih tucite u avanu dok se ne dobije ujednačeni sos. Sos možete čuvati u teglici u frižideru ne duže od nedelju dana.
Pesto sos od kelja
Poslednjih nekoliko godina kelj je postao hit namirnica. Ne na način na koji ga spremaju naše mame, dugo kuvan, pomalo otužnog ukusa, već u raznim salatama i čak kao zdravi čips pečen u rerni.
Probajte ovaj sos za pastu, promeniće način na koji posmatrate ovu zdravu i potcenjenu namirnicu.
Glavica kelja, samo listovi iseckani na tračice
Glavica luka
2 čena belog luka
Malo čili papričice
2 kašike senfa
2 kašike vinskog sirćeta
2 kašike maslinovog ulja za prženje/100 ml za dodatak sosu
Sok pola limuna
So, biber
100 grama narendanog parmezana
U tiganju propržite beli luk, crni luk, čili papričicu, zatim dodajte kelj i senf i pirjanite dok kelj ne omekša nekih osam minuta. Prebacite smesu u blender, dodajte sir, sok od limuna, sirće i ispasirajte da dobijete sos.