15 мај
Pesto sos

Naziv pesto vodi poreklo od italijanske reči pestare što znači udarati, gnječiti, a kako se originalni recept sprema u avanu gde se gnječe bosiljak, pinjoli, beli luk sa uljem dok ne postane pasta, tenziju koju osećate možete slobodno iskaliti praveći ovaj sos. Ako nemate avan, pesto možete praviti u blenderu ili multipraktiku.

U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci:  2 šolje svežeg bosiljka, pola šolje ribanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke), 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.

Možete jednostavno njime da začinite testeninu, salatu ili sendvič. Ali isto tako možete da ga koristite kao marinadu za razna mesa ili ribu.

Umesto pinjola koji su poprilično skupi i retki, možete koristiti bilo koje orašasto voće (orasi, bademi, indijski orah, semenke suncokreta ili bundeve) s tim da ih obavezno pre miksanja malo tostirate u rerni da bi dobili intenzivniji ukus.

Sastojci

2 grančice svežeg bosiljka

100 grama sitno iseckanih pinjola ili oraha (badema, suncokreta…)

nekoliko čena belog luka

100 grama parmezana

1dl maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Priprema

Sve sastojke pomešajte u blenderu ili ih tucite u avanu dok se ne dobije ujednačeni sos. Sos možete čuvati u teglici u frižideru ne duže od nedelju dana.

Pesto-sos-2

Pesto sos od kelja

Poslednjih nekoliko godina kelj je postao hit namirnica. Ne na način na koji ga spremaju naše mame, dugo kuvan, pomalo otužnog ukusa, već u raznim salatama i čak kao zdravi čips pečen u rerni.

Probajte ovaj sos za pastu, promeniće način na koji posmatrate ovu zdravu i potcenjenu namirnicu.

Glavica kelja, samo listovi iseckani na tračice

Glavica luka

2 čena belog luka

Malo čili papričice

2 kašike senfa

2 kašike vinskog sirćeta

2 kašike maslinovog ulja za prženje/100 ml za dodatak sosu

Sok pola limuna

So, biber

100 grama narendanog parmezana

U tiganju propržite beli luk, crni luk, čili papričicu, zatim dodajte kelj i senf i pirjanite dok kelj ne omekša nekih osam minuta. Prebacite smesu u blender, dodajte sir, sok od limuna, sirće i ispasirajte da dobijete sos.