5 мај
Rakija

Rakija je u životu Srba oduvek imala posebno mesto. Neizostavna je na veseljima, kao i u kućnoj apoteci, kao opštenarodni lek. Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje pozitivno na nervni sistem, tako što nas opušta.

Postoje dve vrste rakije: Obična (meka) i prepečenica (ljuta). Posle prve destilacije dobija se tzv. „meka“ rakija sa manjim procentom alkohola, a ponovnom destilacijom „meke“ rakije dobija se „prepečenica“.

Rakija je žestoko alkoholno piće. Dobija se jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem. Pečenje rakije – Kao sirovina za pravljenje rakije dolaze u obzir sve voćne vrste koje sadrže šećer iz kojeg, u toku alkoholne fermentacije (vrenja), nastaje alkohol (etil-alkohol).

Za pečenje rakije najpogodnije su domače vrste voća, i to jabučaste (jabuke i kruške), koštičave (šljive,trešnje,višnje,kajsije i breskve), a u nekim zemljama Evrope rakija se sprema i od bobičastog voća (maline, ribizle, kupine, …)

Majstori koji se godinama bave proizvodnjom ovog čuvenog pića, kažu da ukus rakije pre svega zavisi od zemlje na kojoj stablo šljive raste i recepta po kojem se pravi. U Srbiji se proizvode i mnoge druge vrste rakija, ali se za pravu domaću ipak smatra šljivovica.

Rakija od šljive, šljivovica, zauzima prvo mesto. Što se tiče sortimenta najzastupljenija je požegača (oko 50%), a široko su rasprostranjene čisto rakijske sorte: crvena ranka, metlaš, trnovača, moravka, piskavac, bele šljive, dženerike, petrovke, mirisavke… Šljivovica se može smatrati našim nacionalnim pićem.

Rakija-2

Rakiju treba čuvati u buradima u prostoriji temperature od 15 do 20°C, koja bi trebalo da bude što postojanija. Za pravilno sazrevanje rakije računa se da je najpogodnija relativna vlažnost prostorije od oko 75%. Pri nižim relativnim vlažnostima rakija se jako gubi usled isparavanja, a pri višim relativnim vlažnostima od 75% rakija, alkohol i voda ne isparavaju ravnomerno i to remeti pravilno sazrevanje rakije.

Kvalitet rakije raste sa vremenom odležavanja u hrastovim buradima, ali kao minimum vremena neophodnog za odležavanja smatra se 8 nedelja.

Rakiju treba znati uživati. Uživajte u njenoj boji, mirisu, uživajte u gutljaju koji na nepcima treba da ostavi trag voća od kojeg je napravljena.

To je prosto tako, bez rakije se ne može, ona je član porodice, komšija, sugrađanin, zemljak, prijatelj ali i mnogo, mnogo više od toga. Dobro se snalazi u velikom društvu, ali odlično i samuje.