12 феб
Desertna vina

Pojmom desertnih vina često se označavaju sva slatka vina, koja imaju i povećanu količinu alkohola, što nije uvek u skladu sa zakonskom formulacijom tih vina.

Desertna vina su kod nas često pogrešno shvaćena. Kada se pomene desertno vino većina ima asocijaciju na to da ih treba piti isključivo uz neki čokoladni sufle ili slični dezert. Istina je zapravo prilično drugačija. Zbog same vrednosti koja nije ni malo zanemarljiva, pogrešno je sva slatka vina kategorizovati kao desertna. Time se sužavaju vreme i način uživanja u tim interesantnim vinima.

Slaganje vina sa hranom

Uvek treba voditi računa da je zadatak vina da upotpuni i oplemeni gastronomski doživljaj. Svojim karakteristikama, vino ne treba u potpunosti da neutrališe ukus hrane, baš kao što ni hrana ne sme da učini vino neprimetnim.

Vino treba poslužiti u odgovarajućoj  čaši da  bi se na pravi način prikazale sve njegove karakteristike. Desertna vina toče se u čaše malog formata, koje su sužene pri vrhu radi boljeg očuvanja aroma. Imaju manji format i manju zapreminu.

Slatka vina mogu da se proizvode od mnogih sorti, ali s vremenom su se neke izdvojile kao najpopularnije. Mi smo se opredelili za italijanska vina i pomenućemo kvalitetno desertno vino moscato d’asti.

Gotovo sva slatka, desertna vina će pokvariti utisak, „ubiće“ čar zaslađivanja, a ako u kolaču ima voća, nadražiće želudac. Ukoliko insistirate da pijete vino uz desert, odaberite „Moscato d’Asti“ koje ima malo alkohola i nije mnogo slatko.

Ovo vino je vrlo dobro kao osveženje u letnjim danima. Dobro se slaže sa blagim voćnim ili kremastim desertima, plavim sirevima, orasima i čokoladom.

Vinogradi gde se uzgaja grožde od kojeg se proizvodi Moscato su medu najstarijim vinogradima u Piedmonteu, i bili su poznati još od vremena starih Rimljana. Slatki ukus i mirisni buke cine ovo vino svežim i laganim.

Pogledajte našu vinsku kartu, sigurni smo da ćete pronaći vaše omiljeno vino.