Vrste vegetarijanske ishrane

Da li postoji neko ko se hrani rigoriznije od vegetarijenaca? Postoji – vegan!
Njegova filozofija se sastoji u tome da ne konzumira ni jedan proizvod koji je životinjskog porekla, bilo da se radi o jajima, ili čak o mleku.

Dobro isplanirana vegetarijanska ishrana pre svega je zdrav način ishrane i zadovoljava sve potrebe organizma. Danas je ona popularna prvenstveno zbog zdravstvene dobrobiti: manjeg rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma.

U zavisnosti od namirnica, postoji više vrsta vegetarijanske ishrane i dijeta:

Lakto-vegetarijanska ishrana – isključuje iz ishrane meso, ribu, piletinu, jaja, a dozvoljava mlečne proizvode (sir, jogurt, mleko, maslac)

Ovo-vegetarijanska ishrana (Ovo-vegetarian) – isključuje meso, morske plodove, piletinu i mlečne proizvode, ali dozvoljava jaja

lakto-ovo vegetarijanska dijeta – isključuje meso, ribu i piletinu, a dozvoljava mlečne proizvode i jaja. Vegan ishrana – isključuje meso, piletinu, ribu, jaja i mlečne proizvode i sve namirnice koje sadrže bar malo ovih proizvoda u sebi.

Postoje i razne podvrste vegetarijanske ishrane, tako da neke dozvoljavaju piletinu ili meso i mlečne proizvode u manjim količinama, ili samo voće i semenke, ili isključuju neko povrće iz ishrane ili med.

Vrste-vegetarijanske-ishrane

Morate znati da gvožđe koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla naš organizam mnogo bolje apsorbuje (do 35 %) za razliku od gvožđa u namirnicama biljnog porekla koje apsorbujemo znatno slabije (do 8%). Samim tim ćete morati da unosite gvožđe naknadno da biste zadovoljli potrebe organizma. Dobar izvor gvožđa u namirnicama biljnog porekla se nalazi konkretno u žitaricama, mahunarkama, orasima, sušenom voću i zelenom lisnatom povrću.

Ako prelazite na vegetarijanski način ishrane, to, kako savetuju nutricionisti, treba da činite postepeno, polako smanjujući konzumiranje mesa (najpre crvenog, zatim živinskog, a na kraju i ribljeg).

Vegetarijanski režim, ako je uravnotežen, nije loš za zdravlje. Ipak, menjanje navika u ishrani i unos što raznovrsnijih namirnica ostaje najbolji način za očuvanje zdravlja. Bili vegetarijanac, vegan ili ljubitelj tradicionalne kuhinje, bitno je da doživljavate hranu kao zadovoljstvo!