19 мај
Biber

Biber je pored soli nezaobilazan začin u svim kuhinjama sveta. Poreklom je iz indonežanskih šuma. To je biljka puzavica koja daje bobičaste plodove i dostiže visinu od 10m. Biber začin je bio toliko dragocen u prošlosti  da su ga jedno vreme drevni trgovci koristili kao platežno sredstvo umesto novca. U vreme dok nije postojao novac, biberom se plaćala roba, a samo bogati Evropljani u ranom srednjem veku mogli su da ga priušte sebi.

Podaci pokazuju da se na svetu potroši oko 65.000 tona bibera godišnje, a najveći svetski proizvođači su Vijetnam, Indija, Brazil, Indonezija, Malezija, Šri Lanka, Kina i Tajland.

U prirodi postoji preko 2000 vrsta bibera a najpoznatiji su: zeleni, crveni, beli i crni biber. Boja bibera ne zavisi od vrste biljke već od načina na koji se zrno sprema za upotrebu.

Zeleni biber zapravo je nedozreo plod bibera i najčešće se čuva u slanoj vodi ili sirćetu da bi zadržao boju, a ako je u suvoj formi, mora se brzo iskoristiti. Naći ćete ga u raznim jelima jugoistočne Azije, posebno tajlandskoj, ali i kreolskoj kuhinji. Ima blaži ukus od crnoga bibera, pomalo voćni.

Beli biber je zreo, crveni plod, oguljene kore, zbog čega je manje pikantan od crnog bibera.

Crveni biber bere se kao potpuno zreo plod koji se pre sušenja podvrgava sličnom postupku kao i zeleni da bi u sušenju zadržao svoju boju.

Na stolu se ipak najčešće nađe crni biber, a u upotrebi je već hiljadama godina. Dobija se takođe od nezrelih plodova, samo lagano pocrvenelih na suncu, koji se onda obično kuvaju, a potom suše na suncu.

Biber-2

U narodnoj medicini biber kao lek se preporučuje zato što blagotvorno deluje kod povišene telesne temperature, upale grla, mučnina, vrtoglavica, otežanog mokrenja, reume i artritisa. Ipak, tu se spisak njegovih lekovitih svojstava ne završava.

Biber je najbolje mleti neposredno pred upotrebu, jer jednom samleven brzo gubi aromu. Najbolje je da se melje u malim ručnim mlinovima, koji u potpunosti čuvaju upravo aromu i ljutinu. I to mešavinu sve četiri vrste.

Koju vrstu bibera ćete koristiti u potpunosti zavisi od recepta i drugih sastojaka. Crni je najmirisniji. On najbolje odgovara crvenom mesu i tamnom sosu, dok ribi, belom mesu i svetlom sosu odgovara beli biber. Zeleni ima blažu i više voćnu aromu, dodaje se za posebni ukus sosu, supi i salatama. U svakom slučaju je dobro imati sve sorte na polici sa začinima.