Mediteranska ishrana

Mediteranskom ishranom se naziva tradicionalna ishrana namirnicama kojima se hranilo stanovništvo Italije i Grčke krajem 1950-tih i 1960-tih. Reč je o posebnoj kulturi pripremanja jela i uživanja u njima koja se razvijala hiljadama godinama. 

Mediteranska ishrana predstavlja način života u kom se dobar ukus spaja sa dobrim zdravljem. Ne postoji jedinstvena mediteranska ishrana, jer svaki region širom Evrope, od Španije do Bliskog istoka, prilagođava sebi osnovne potrebe ishrane. Podrazumeva žitarice, mahunarke, povrće, pasulj, voće i ribu. Jogurt i sirevi takođe su njen bitan deo, ali unose se u ograničenim količinama. Neizostavan sastojak mnogih jela su i aromatični začini (ruzmarin, bosiljak, origano, lovorov list…), koji su zapravo lekovite biljke.

Mediteranska kuhinja je zapravo veoma jednostavna i obična. Veći deo hrane čine sveže sezonske namirnice koje se ne obrađuju. Metode pripremanja imaju tendenciju da budu jednostavne, a namirnice se retko prže u dubokom ulju.

Mediteranska ishrana se uglavnom fokusira na unos maslinovog ulja koje je važan izvor korisnih masti. Svetska zdravstvena organizacija jedino ovoj vrsti ishrane nije našla manu, tako da je definitivno najzdravija od svih.

Stanovnici mediteranskih zemalja ne jedu mnogo testenine. Umesto toga, obično se 100 g do 200 g testenine jede kao dodatak, dok se ostatak obroka sastoji od salate, povrća, malih komada mesa i malo hleba.

Maslinovo ulje je ono što većina ljudi povezuje sa mediteranskom ishranom, ali u pitanju nije bilo koje maslinovo ulje, već mora da bude ekstra devičansko. Prirodno maslinovo ulje (virgin olive oil) dobija se u posebnim uslovima, što se pre svega odnosi na temperaturu – kako ne bi došlo do promena ukoliko je ona neodgovarajuća, i nije izloženo nijednom drugom postupku osim pranja, pretakanja, centrifugiranja i filtriranja.

Mediteranska-ishrana-1

Uvedite Mediteran u svoju kuhinju

  • Obroke učinite raznovrsnijim uvođenjem svežeg povrća, zeleniša, salate i vitaminske supe.
  • Jedite krompir i integralni pirinač kao zamenu za hleb.
  • Pijte vodu i druge napitke siromašne šećerima, a ne bezalkoholna pića.
  • Jedite manje crvenog mesa, a dva puta nedeljno jelovniku dodajte ribu i živinsko meso.
  • Uz obrok popijte po čašu dobrog crvenog vina.