Šejk od spanaća

Dolazi nam proleće koje je idealno doba ako želite da doterate vašu liniju. Šejkovi za mršavljenje su odlični kao međuobroci, ali i kao zamena za kompletan obrok. Domaći šejkovi su jednostavni za pripremu, ne zahtevaju kuvanje pa su samim tim i vrlo zdravi jer se sve njihove nutritivne vrednosti zadržavaju.

Spanać spada među nutritivno najvrednije namirnice, koja, baš kao u slučaju Popaja iz crtaća, daje snagu, ali i zaštitu od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze…

Izvorni spanać potiče iz Persije, Turkestana i Avganistana, odakle je u Kinu dospeo u sedmom veku. U Evropu su ga tek u 11. veku preneli Mavari u opsadi Španije, da bi kasnije stigao i na tlo Amerike. Prilikom kupovine ove izuzetno osetljive namirnice, treba voditi računa da listovi budu intenzivno zelene boje, koji je siguran znak da je spanać svež. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, treba ga spakovati u plastičnu kesu bez pranja, pošto vlaga može dovesti do kvarenja.

Šejk-od-spanaća-2

Šejk od spanaća je idealan izbor za zdrav doručak koji je bogat vitaminima i mineralima. Ovakav šejk daje osećaj sitosti i samim tim pomaže u mršavljenju.

Mnogo ljudi preskače doručak uglavnom sa izgovorom da nemaju vremena da ga spreme. Šejk je idealno rešenje jer može da se spremi i uveče a i ako ga spremate ujutru, ne treba vam više od 5 minuta za to. Spanać sadrži mnoštvo vlakana tako da ovaj šejk može da vam da dovoljno energije do ručka. Osobe koje su na dijetama, režimom ishrane ne unose dovoljno minerala i vitamina tako da je šejk od spanaća pravi izbor kao dopuna ishrani.

Potrebni sastojci:

  • 2 limuna
  • 100 grama spanaća
  • 2 avokada
  • 0,2l mlake vode

Priprema:

Iscedite limun i sa ostalimm sastojcima dodajte u blender. Miksujte dok ne dobijete ujednačenu masu. Ako niste ljubitelj avokada, možete ga izbaciti iz recepta i umesto njega kombinovati neko voće po vašem izboru.