Kokteli

Hladniji dani pozivaju nas da se opustimo uz fini koktel koji će nas zagrejati…
Nemojte misliti da su kokteli rezervisani samo za vruće letnje dane. Polako dolaze hladniji dani a vi niste sigurni koje koktele odabrati za takvo doba. 

Da bi se napravio dobar koktel, potreban je šejker, odgovarajuće čaše i ukrasi, čašica, tj. dozer za odmeravanje, nekoliko boca alkoholnih pića i, naravno, znanje o tome koji se napici međusobno najbolje slažu.

Kako su nastali kokteli?

Reč „cocktail“ koja se i danas koristi, prvi put je u Americi upotrebljena 1806. godine časopisu „The Balance“. Objavljena definicija je glasila: „koktel je stimulativno alkoholno piće, sastoji se od osnovnog alkohola, šećera, vode i gorkih likera – vulgarnog naziva bittered sling, smatra se odličnim napitkom za zbližavanje“. Pravo vreme za koktele nastupilo je dvadesetih tokom prohibicije u SAD. Kako je alkohol bio zabranjen, kokteli su se ilegalno ispijali u barovima tj. ustanovama poznatim kao „speakeasies„. U to vreme postaju popularni kokteli sa džinom, jer za njegovu proizvodnju nije potreban dug period stajanja kao u slučaju viskija, pa su masovno prelazili na njegovu konzumaciju. Zbog lošeg kvaliteta ilegalnog alkohola, pića se mešaju sa sokovima i raznim dodacima. Takođe, slatka pića tj. kokteli su se mogli brže ispiti u slučaju da dođe do racije.

kokteli-2

Tehnike pravljenja

Kada su u pitanju tehnike pravljenja, radi se o načinu na koji se dodaju sastojci koktela i na kraju na koji se način „spajaju“. Sastojci se različito dodaju iz više razloga, osnovni je fizičko svojstvo tečnosti kao što je gustina i koliko se lako meša. Zatim da bi se dobile određene boje ili slojevi.

  • Shake je tehnika za pravljenje koktela od pića različite gustine.
  • Stir je tehnika mešanja koktela u kome su obično samo alkoholna pića, mešajte lagano i strpljivo, ne pravite testo za tortu.
  • Direct je pravljenje „prostih“ koktela, odnosno onih koji se lako mešaju.
  • Blend za spremanje izuzetno hladnih koktela, za vrele letnje dane. Spremaju se sa velikom količinom mrvljenog leda u blenderu, otuda i ime. Koristi se i za koktele sa svežim sastojcima.
  • Layer, tehnika za dobijanje onih šotova prelepih boja, kao što ime kaže slažu se slojevi pića, uglavnom gusti likeri čine osnovu.
  • Muddle je pravljenje koktela gde se određeni sastojci prvo gnječe u dnu čaše, a zatim se dodaju pića. Gnječi se povrće, voće, šećer…

Večernji koktel za hladnije dane

Candy Cane Cocktail
– 60 ml vodke od jagode
– 1,5 ml likera od mente
– 2,5 litre soka od jagode
– 1 šećerni štapić za ukras
– Kockice leda

Pomegranate – Champagne Punch
– 1 i po šoljica soka od narandže
– 1 šoljica soka od kruške
– 1/4 šoljice likera sa ukusom narandže
– 750 ml šampanjca
– Kockice leda

Berry Little Cocktail
– 1/2 šoljice šećera
– 1 šoljica svežih brusnica
– 30 ml vodke od crvenog grejpa
– 60 ml šampanjca
– 30 ml soka od brusnice
– 30 ml soka od crnih ribizla

kokteli

Top 10 klasičnih koktela

Martini je jedan od najboljih klasičnih koktela i omiljeni napitak Jamesa Bonda. Sprema se na nekoliko različitih načina, sa vermutom ili bez, sa maslinom ili bez…

Manhattan je jedan od starijih koktela koji je svoju slavu stekao kroz duži period pripremanja. Manhattan je bio prvi koktel koji se mešao sa vermutom.

Tequila Sunrise je koktel koji u čaši izgleda atraktivno… u skladu sa svojim imenom! Kako bi se doista dobio utisak izlaska sunca, napitak se u čašu uliva na poseban način. Grenadine, odnosno crveni sirup, glavni je sastojak ovog koktela. Tequila Sunrise je slatkog okusa, a kako ćete koktel sve više ispijati, slatkoća će sve više dolaziti do izražaja.

The Mint Julep se priprema od mente, burbona, šećera i  vode. Menta je glavni sastojak ovog napitka, kako ukusom tako i dekoracijom. Koktel se poslužuje sa drobljenim ledom.

Daiquiri je tropsko piće napravljeno od svetlog ruma, slatkog sirupa i svežeg voća. Veruje se da je to piće, tokom 19. veka na Kubi, bilo tretirano kao lek za malariju. Popularnosti koktela Daiquiri doprinela je i činjenica kako je u njemu uživao pisac Ernest Hemingway.

Mojito je tropski koktel kojem je osnovni sastojak rum. Isto kao i Daiquiri, Mojito je bilo omiljeno Hemingwayovo piće.

Piña Colada je slatki, kremasti napitak. Priprema se od soka od ananasa, kreme od kokosa i svetlog ruma, a poslužuje sa drobljenim ledom.

Margarita je koktel obogaćen teqilom i likerom Cointreau. Način pripreme i odabira sastojaka za ovaj koktel, daju slobodu onome ko ga priprema, npr. tropsko voće može biti sveže, iz kompota ili zamrznuto, vrh čaše može biti umočen u so ili šećer…

Long Island Iced Tea je koktel koji se priprema od tequile, vodke, gina, ruma, rakije od narandžine kore i jednog dela mineralne vode.

Cosmopolitan je kombinacija soka od citrusa, votke, rakije od gorke i slatke narandže te soka od brusnice koji koktelu daje boju. Koktel se na neki način „brandirao“ kao gradski i ženski, nakon što je postao omiljeno piće kolumnistici Carrie Bradshaw u popularnoj seriji „Seks & city“.