11 нов
Njoke

Njoke pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svetskim kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinovati s najrazličitijim umacima i prelivima. Ukusne njoke od krompira odlična su baza za jela s raznim sosovima od paradajza i pavlake ili topljivog sira. Jednako tako mogu se poslužiti i kao prilog uz glavna jela s umacima poput gulaša, a namenjeni su ljubiteljima brzih, jednostavnih i ukusnih jela od krompirovog testa.

I njoke imaju italijanske korene. Postoji italijanska uzrečica da kao što se petkom jede riba, četvrtkom se moraju jesti njoke. U svakom slučaju su idealne za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuvanje, odlučite za već gotove, smrznute iz kesice.

njoke

Ako već želite sami da spremite njoke od nule evo jednog bitnog trika u toku spremanja: Pustiti ih da se „odmore“

Dvadeset do trideset minuta stajanja pre kuvanja dovoljno je da se površina njoka lagano prosuši kako bi tokom kuvanja sačuvali svoj oblik. Ako se odmah kuvaju, mogli bi se zalepiti, ali ako čekate duže od 30 minuta tada može doći do stvaranja čvrste kore i velike razlike između kore i mekane unutrašnjosti.

Njoke se kuvaju u velikom loncu bez mešanja, a kuvani su kada isplivaju na površinu. Pazite da ne pretrpate lonac. Ako ih ne želite odmah kuvati, možete ih i zamrznuti. U tom slučaju ih rasporedite na ravnu površinu bez dodirivanja i tako stavite u zamrzivač. Tek kad se stisnu ih možete preseliti u kesu za zamrzavanje.

njoke-sa-pecurkama

Njoke u kremastom sosu sa šampinjonima

Sastojci:
½ kg njoka
1 kašika maslinovog ulja
pola naseckanog luka
1 češanj belog luka
2 šoljice naseckanih šampinjona
1/3 šoljice belog vina
pola šoljice pavlake za kuvanje
malo sveže narendanog parmezana
so i biber

Priprema:
Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo bibera i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputstvu na pakovanju. Zatim luku dodajte beli luk i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju dodajte vino i pavlaku te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.