1 нов
Rib eye steak

Biftek su „izmislili“ Englezi pa će vam samim tim biti jasnija imena ovih specijaliteta: Bif steak, Rib eye steak – T bone steak… Amerikanci su tokom razdoblja kaubojske kulture shvatili da su najbolji komadi mesa zapravo uz rebra, posebno na žaru, pa je tako nastao rib eye steak. Najpopularniji od svih odrezaka kako u svetu, tako i kod nas je definitivno biftek, ali u restoranima sve više možete naći više vrsta odrezaka.

biftek

Najcenjeniji komad junetine je svakako biftek. Tu titulu je dobio najviše zbog mekoće i ukusa. Ali postavlja se pitanje da li je moguće komad junetine učiniti još mekšim i ukusnijim, kako izvuči najbolje od njega? Odležavanje odnosno zrenje ili aging je odgovor na to pitanje.

Rib eye steak

Rib eye steak je specijalitet koji prolazi kroz mnoge faze pripreme dok ne dođe na tanjir. Posebna priprema ovog specijaliteta je suvo zrenje mesa. Suvo zrenje je prirodan proces u kom se sveže meso prve kategorije smešta u posebne komore za odležavanje. Meso zrenjem dobija drugačiju mekoću i finiju teksturu, a ukus predstavlja jedno sasvim novo gastronomsko iskustvo.

Svetski priznata tehnologija suvog zrenja mesa u službi vrhunkog hedonizma i pripremanja specijaliteta je nešto što Strada Kitchen and Bar žele da pruže svojim gostima u savršenom obliku.

Rib eye steak

U zavisnosti od vrste mesa koja se stavlja na suvo zrenje, proces odležavanja je duži ili kraći. Juneće meso prve kategorije odležava minimum 21 dan. Prirodni enzimi prodiru u najtvrđe delove mesa, višak vode isparava, a ono što ostaje je vrhunski kvalitet prožet velikim brojem proteina, savršenog izgleda i nezaboravnog ukusa.

Odrezak se ne sme prepeći jer tada gubi svu svoju sočnost i postaje suv. Biftek jednostavno ne trpi dugu termičku obradu. Kod bifteka, a i kod drugih odrezaka je najvažnije vreme pečenja – jer je dovoljna samo sekunda i da jelo nije više tako ukusno.

Čaša dobrog crvenog vina “Cabernet” uz rib eye steak je savršena kombinacija u Strada Kitchen and Bar.