Tuna

Tuna je jedna od najzdravijih riba koje bi trebalo da dodate u vašu svakodnevnu ishranu. Ova namirnica predstavlja izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji ujedno sadrži malo masti. Jedna od najcenjenijih riba mora i okeana je tuna; plavorepa, žutorepa, prugasta i bela tuna. Plavorepa i žutorepa tuna su najcenjenije među tunama, dok belu tunu još nazivamo i morskom piletinom, zbog boje mesa. Ova gipka, vretenasta riba, u Jadranu teži do 12 kilograma, živi između 15 i 30 godina. 

Nijedna vrsta mesa ne može se meriti sa ribljim mesom koje se po hranljivosti i svarljivosti nalazi na samom vrhu.

tuna-2

Osim u prevenciji raznih bolesti i stanja, tuna je omiljen obrok sportista, svih osoba pojačane fizičke aktivnosti i onih koji preferiraju zdravu ishranu zato jer sadrži veoma visok procenat proteina (23%) u 100 g i samo 0,9% masti. Zato se naročito preporučuje za večeru svim osobama koje se žele rešiti suvišnih kilograma. 100g plavorepe tune sadrži 108 kcal, a prema mnogim gurmanima njeni odresci su jako ukusni pripremljeni na roštilju s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Tuna se može spremati i kao salata; najbolje ju je nabaviti svežu, iako će u nedostatku poslužiti i ona konzervirana.

Ukoliko ćete je poslužiti kao salatu, tunu ili mešajte sa sitnim lisnatim salatama, mozzarellom narezanom na kockice, a možete čak i s pasuljem, graškom i kukuruzom. Suvi brusketi od crnog, integralnog brašna sa semenkama, savršeno će nadopuniti gastronomski užitak.

Pedeset posto dnevne potrebe proteina možete da dobijete iz male porcije tune, što čini samo 110 kalorija. Tunjevina je odličan izbor ukoliko želite da kontrolišete svoju kilažu ili pak gubite kilograme. Ipak, gubitak težine zavisi i od načina na koji jedete tunjevinu, pa dupla porcija tune sa majonezom neće vas dovesti do željenih rezultata.

tuna

Sve su cenjeniji odresci tune i lososa, kratko pečeni kako bi se optimalno zadržala slast. S druge strane, tuna može doživeti potpunu metamorfozu u tradicionalnom italijanskom jelu vitello tonnato, u kombinaciji s teletinom.

U Strada Kitchen and Bar možete probati tunu na kremi od patlidžana sa grilovanim povrćem.