1 дец
Čia semenke

Čia semenke su prebogate hranljivim materijama, ne sadrže gluten i preporučuju se svima. Ovo lekovito seme mnogi definišu kao “magičnu” semenku, namirnicu koja čini mala čudesa unutar našeg organizma.

Poreklo Čia semenki

Chia – latinskog naziva Salvia hispanica, je vrsta cvetne biljke iz familije nana, koja raste u predelima centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Prema nekim istorijskim izvorima ovu biljku su uzgajali Asteci u prekolumbijskom vremenu. Ove drevne civilizacije su joj pridavale isti značaj i važnost u ishrani kao i kukuruzu.

 „Chia‟ je zapravo reč Maja za snagu. U Meksiku kažu da je jedna kašika ovog semena može da bude dovoljna čoveku da izdrži 24 sata bez unosa druge hrane u organizam.

Čia semenke

Čia = Snaga

Ovo zrnevlje ima tri puta više gvožđa od spanaća, pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od pomorandže, osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa i 15 puta više magnezijuma od brokolija.

Ova neprevaziđene semena sadrže ogromnu količinu antioksidanata, koji doprinose mlađem izgledu nazavisno od godina, i zaštiti od infektivnih oboljenja. Koncentracija antioksidanata u ovim, naizgled jednostavnim semenkama, veća je nego kod borovnice i aronije.

Čia semenke u ishrani

Pošto je čia seme potpuno neutralnog ukusa, ono neće imati uticaja na drugu hranu koju konzumirate istovremeno, pa ga možete koristiti kao dodatak svim jelima. Možete ih posuti po salati koju inače konzumirate ili ih koristiti kao zamenu za jaja i puter. Jedna supena kašika samlevenih čia semenki pomešana sa tri supene kašike vode, formira gelastu strukturu koja ima ekvivalent jednog jajeta. Ista gelasta smesa može se koristiti kao zamena za polovinu putera koji je predviđen za neki recept.

Čia semenke

Chia puding 

Za ljubitelje laganih slatkih obroka pripremili smo posebno iznenađenje. Naime, kada se chia semenke iskombinuju sa vašim omiljenim voćem, možete napraviti idealan zdrav desert za vas i vaše ukućane.

Za osnovu vam je potrebno:

  • 300 ml kokosovog mleka,
  • 3 kašike čia semenki,
  • 3 kašike kokosa
  • 2 kašike meda

i po izboru, možete da dodate voće koje želite, a najlepši ukus puding ima sa bananama, jagodama, kupinama i mangom.

Potrebno je da pomešate mleko, chia semenke, kokos i med. Izmešajte dok se masa lepo ne sjedini, a potom je odložite u frižider na nekoliko sati.

Pripremljeno, oprano i očišćeno voće prvo isecite, a potom izmešajte mikserom. Po želji možete da dodate malo meda u toku pripreme, kako biste eliminisali kiselost. Ukoliko niste u mogućnosti da napravite pire, možete da isečete voće na sitne komade i kao takvo ga koristite.

U činije za serviranje sipajte sloj pudinga, potom sloj voća, zatim ponovo sloj pudinga i na vrh možete da stavite voće posuto kokosom.

Čia semenke