22 дец
Gvakamole

Gvakamole je meksički umak od avokada. Postoji više recepata gvakamolea, koji se razlikuju po tome šta se od sastojaka i začina dodaje i po tome, koliko je usitnjen avokado. Pored avokada, osnovni sastojci gvakamolea su sok limete ili limuna i so.

Egzotičan u našim krajevima, gvakamole je izvrstan sos za spremanje interesantnih predjela.

Osnovni sastojak gvakamole sosa je sveži zreo avokado, pa je tako i celokupna nutritivna vrednost ovog jela bazirana na hranljivosti samog ploda. Avokado obiluje vitaminima, sadrži minerale i veliki je izvor zasićenih masti.

Limun ili limeta može pomoći da guacamole zadrže lepu zelenu boju umesto da posmeđe. Po njima samo iscedite limunov sok, a njegov ukus će ih učiniti još boljima. Jednako tako, limunov sok ima isti učinak na voćnu salatu koju možete napraviti i nekoliko sati pre serviranja, preliti sokom od limuna i voće neće potamneti.

Gvakamole

Photo: Pixabay

Ukoliko ne znate šta biste gostima poslužili uz bruskete? Niste sigurni čime da premažete tortilje? Gvakamole sos je najbolji izbor!

Postoje različiti recepti za ovo jelo, međutim, osnova su avokado, limeta i korijander. Sve ostalo može, a i ne mora. Trik za savršen guacamole je da se koristi dobar, zreli avokado. Proverite zrelost nežnim pritiskom na koru avokada. Ako ne postoji reakcija, avokado još nije zreo i ukus neće biti dobar. Ako je malo mekan, avokado je zreo. Ako je previše mekan, avokado je prezreo i, takođe, neće biti dobar za guacamole. U ovom slučaju ga treba, obavezno, probati pre upotrebe.

Avokado oljuštite, naseckajte na kockice i stavite u činiju. Prelijte ga sokom od jedne limete. Izgnječite viljuškom, manje ili više u zavisnosti od toga da li želite pire ili komadiće avokada. Ako ostavite krupnije komade, sos će više ličiti na salatu.

Umesto svežeg korijandera, u receptu mogu da se koriste sveži listovi peršuna ili bosiljka. Ljuta papričica ne mora da bude “halapenjo” već je dovoljna i domaća sitno iseckana. Začini se prilagođavaju svačijem ukusu.

U Strada Kitchen and Bar za naše goste pripremamo obrok salatu: „Gambori sa gvakamole musom i miksom zelenih salata“. Pogledajte u našem meniju šta smo još interesantno pripremili.