Tanjir sireva

Vrhunski tanjir sireva zahteva poštovanje nekoliko ključnih pravila i ulaganje određenog truda.

Za vrhunsku selekciju sireva potrebno je samo malo truda i kreativnosti. Zabavite se i na drvenoj dasci pustite mašti na volju, oduševite društvo pomno izabranim zalogajima, prigodnim pićem i u ugodnoj atmosferi stvorite veče za pamćenje.

Evo nekoliko saveta kako napraviti tanjir sireva za prave gurmane na kom bi vam mogli pozavideti i otmeni restorani.

Od pribora za slaganje tanjira sireva potrebna vam je jedna velika ili dve manje drvene daske, keramičke posudice i noževi za sir. Ne preterujte s vrstama sireva. Dobra selekcija sadrži tri do pet vrsta sira. Sireve je potrebno izvaditi iz frižidera najmanje pola sata pre serviranja, ali ih secite neposredno pre serviranja.

Najbolje servirani tanjiri sireva imaju mnogo kontrasta. Pokušajte ponuditi kozje, kravlje i ovčje sireve različite tvrdoće i boje. Uz klasični tvrdi kravlji sir, poslužiti mešani sir od kravljeg i ovčjeg mleka koji je nešto prhkije strukture od kravljeg i kako bi tanjir učinili zanimljivijim – delikatesni sir s tartufima.

Počnite degustaciju s blažim sirevima, a onda pređite na malo ‘jače’ ukuse. Izvrsni tanjir sa sirom ne bi trebao biti pretrpano. Što jednostavnije, to je i bolje.

Tanjir-sireva-2

Kao dodatke uz sireve možete poslužiti:

Sveže voće poput grožđa, jabuka, kruška, borovnica i dinje. Od suvog voća najbolje će se uklopiti suve smokve, brusnice ili suvo grožđe. Za one gurmane koji ne mogu bez mesa poslužite malo pršute.

Orašasti plodovi (orasi, lešnici, indijski oraščići… ) odlično sarađuju sa sirevima i daju kompletan ukus. Takođe možete poslužiti džemove od smokava, brusnica ili ostalog bobičastog voća.

Selekcija sireva ne može proći bez crnih i zelenih maslina, a nezaobilazan uz sireve je i cherry paradajz. Kvalitetno maslinovo ulje po siru ili tvrdi odstajali sirevi posluženi na ‘prstu’ maslinovog ulja oduševiće mnoge. Polužite dobar domaći hleb ili krekere.

Ništa ne prolazi bez dobrog pića, a pogotovo kada je reč o sirevima. Birajte vrhunska i kvalitetna vina. Pravilo je da se uz blage sireve serviraju blaža vina i obrnuto. Uz tvrde polumasne sireve poslužite suva bela vina poput šardonea, uz mešani ovčji i kravlji sir merlot, uz brie poluslatki rizling, uz gorgonzolu muskat. Uz parmesan odlično će se slagati rose.