16 јан
Degustacija vina

Degustacija vina je za početnike „noćna mora“. Jeste li ikada razmišljali o tome kako se snaći ako se zadesite na nekoj degustaciji vina? Za one koji su tek počeli da otkrivaju svet vina, degustiranje vina treba da bude zabavno. Nema potrebe da se studite da sve odradite savršeno kao profesionalac. Evo par saveta koji će vam pomoći u svakom koraku degustacije.

Ako se vaši ukusi razlikuju od ukusa drugih ljudi to ne treba da vas zabrinjava i ne treba da mislite da ste pogrešili. Svako ima svoj ukus. Uzbudljiva stvar kod probanja različitih vina je otkrivanje toga kakvi su vaši ukusi i šta će vam najviše prijati da pijete uz svoj omiljen obrok.

Prvi korak kod degustacije vina je vizuelni

Dobro pogledajte vino u čaši, obratite pažnju na boju vina i njegovu bistrinu. Bela vina trebaju imati boju od nijanse izbledile slame do duboke zlatne. Kako bela vina stare, tako i polako dobijaju tamniju boju. Crvena vina zapravo imaju široku paletu boja pa mogu biti sa bojama od nijanse crvene cigle, pa do skoro modro ljubičaste boje šljive. Crvena vina sa vremenom počinju gubiti boju, postajući više smeđa.  Vino možete vizuelno testirati dok je čaša na stolu ili držeći samu čašu u ruci. Vodite računa da je pozadina bela zbog kontrasta. Možete koristiti beli papir ili okrenuti  čašu prema zidi ako je bele boje.

Zavrtite vino u čaši

Lagano kružite zglobom držeći čašu za stub, nikako za gornji deo. Kada provrtite čašu, kiseonik će se pomešati sa vino mi otvoriće prave arome vina koje su do tada bile skrivene. Obratite pažnju na to kako vino kvasi zidove čaše kada je provrtite. Vina sa više alkohola imaju jaču površinsku tenziju i formiraju deblje tragove na zidovima dok se vino sliva niz zidove čaše.

Pomirišite vino

U početku držite čašu na nekoliko centimetara od nosa. Potom stavite nos u čašu – ne možete samo provući čašu ispod nosa, jer tako nećete osetiti baš ništa. Kvalitetna bela vina bi trebala mirisom da vas podsete na sveže voćne ukuse. Crvena vina podsećaju na borovnicu, šljivu, trešnju ili višnju. Bačva u kojoj je vino bilo doprinosi aromi tako što ćete osetiti vanilu, kedrovinu ili cimet. Mirisi su subjektivni i već smo napomenuli da će neko vino u startu nekog drugog asocirati na neko drugo voće ili aromu jer svako nalazi nešto na šta njemu miriše.

Vino-2

Uzmite gutljaj vina, ali nemojte ga odmah progutati

Razlijte vino preko svih svojih ćelija ukusa na jeziku i nepcima. Različiti delovi jezika osećaju različite ukuse pa se potrudite da vino prođe kroz svaki deo vaših usta. Veliki broj ljudi ima takve navike da pri gutanju samo proslede sadržaj iz usta u želudac, a da ne koriste svoje receptore. Samim tim propuštaju pravu čar kvalitetnih vina. Zadržite gutljaj nekoliko sekundi, razmišljajući o ukusima vina koje probate in a šta vas asociraju na prvu.

Posle voćnih aroma, u vinu tražimo karakteristike prepečenog tosta ili maslaca. To su ostaci kvasaca korišćenih pri fermentaciji vina. Sledeći na redu su tanini. Tanini nastaju iz kožice grožđa i oni skupljaju usta kada pijemo crveno vino. Kod belih vina ih nema, ili su prisutni vrlo malo dok su kod crvenih izraženiji. Tanini se razlažu u boci tokom starenja vina te je samo starenje vina jedna od najbitnijih faza dobijanja kvalitetnog nektara.

Vino-3

Progutajte vino

Kakav je ukupan osećaj o teksturi vina? Da li vino zapravo ima strukturu? Da li su komponente dobro uravnotežene i vama lično zanimljive? Da li vino prijatno golica sve delove usta ili se zadržava samo na pojedinim delovima jezika? Telo vina je izraz kojim opisujemo sposobnost vina da zadovolji veliki broj osećaja u ustima. Kad kažemo struktura, mislimo na ceo proces osećanja ukusa pri degustaciji – početni osećaj koji nas vod dalje u otkrivanje svih aroma. Koliko dugo možete da osetite ukus vina u ustima nakon što ste ga progutali?

Popularnost vina kao pića kod nas je sve veća pa samim tim donosi i veće interesovanje za odgonetanje te „Tajne vina“ koja ga čini tako privlačnim. Kompleksnost i slojevitost ukusa i mirisa uz njegovu neverovatnu moć da podstiče svojevrsnu kulturu duha, čine ga zanimljivim i različitijim u odnosu na sva druga pića. Ne zaboravite, U vinu je tajna…