Pozitivni izvori masnoće

Pozitivni izvori masnoće se mogu pronaći u namirnicama bez pesticida i drugih štetnih sastojaka koje imaju više hranjivih sastojaka, te su bolje za zdravlje pojedinca. Organska slanina je bogata vitaminom B8 (kolinom).

Organska slanina

Visokokvalitetna slanina koja je dobijena od organski uzgojenog mesa puna je kolina, koji se pokazao pozitivno u borbi protiv Alzheimerove bolesti i nekih drugih hroničnih mentalnih bolesti. Uz to je dobar izvor različitih vitamina B kompleksa, te cinka. Ovi nutrijenti pomažu u proizvodnji serotonina u organizmu. Da bi uživali u blagodetima slanine, važno je odabrati proizvod napravljen od lokalno uzgojenog mesa bez nitrata, hormona rasta i antibiotika.

Organski maslac

Nutricionistički gledano, maslac je mnogo zdraviji izvor masnoće nego što ljudi misle, a naročito ako je napravljen od organskog mleka. Ovakve mlečne masnoće sadrže veću koncentraciju vitamina K2 koji pomaže telu da iskoristi kalcijum na pravilan način.

Avokado

Avokado je hrana bogata oleinskom kiselinom i prehrambenim vlaknima koja uravnotežuje hormone u organizmu i pojačava zdravlje probave. Takođe se smatra odličnom hranom za oporavak nakon vežbanja jer sadrži kalijum. Ova „mesnata“ voćka se obično koristi za pripremu ukusnih namaza, ali se može dodavati i raznim salatama, ili posluživati uz pečena jaja i slično.

Žumance

Preskočite omlet od belanaca i prigrlite žumanac. Ovo je još jedna zanemarena, a masnoćama bogata hrana koja je neverovatni izvor vitamina A, B i selena. Žumanci dobijeni od organskih jaja imaju više vitamina D i karotenoida koji žumancima daje narandžastu boju.

Pozitivni-izvori-masnoće-2
Tamna čokolada

Istraživanja su pokazala da neke vrste čokolade mogu zaštititi srčani organ. Potrebno je uneti 200 miligrama flavonoida da bi se poboljšala cirkulacija i unaprijedilo zdravlje srca. To se može postići s dve kašičice kakaa ili 50 grama tamne čokolade s najmanje 70 do 80 posto kaka. Dobro rešenje je dodavanje jutarnjoj zobenoj kaši. Pripazite i kupujte prirodni kakao prah jer on sadrži veću količinu flavonoida.

Savet

Lanene i chia semenke su biljni izvori omega 3 masnih kiselina koje smanjuju upalne procese u telu. Uz to sadrže prehrambena vlakna koja snižavaju krvni pritisak te unapređuju zdravlje srca i krvnih sudova. Najbolje je njima započeti dan – dodati ih zobenoj kaši, smoothie napicima, jogurtima i sličnim jelima.