Tajne Italijanskih vina

Tajne Italijanskih vina

Tajne Italijanskih vina su jako stare ali i dalje privlačne. Svojom umetnošću u pravljenju vina Italija odavno zadivljuje ceo svet, ali razlog više za divljenje Italiji moramo imati upravo mi, jer je rimski car Probus pre više od 1700 godina u današnjem Sremu zasadio prve čokote vinove loze, i od tada datira vinarstvo u Srbiji. Oko  30% ukupne svetske proizvodnje vina dolazi upravo iz Italije. Od 20 vinskih regiona kolko ih ima u Italiji najpoznatiji su   Toskana, Pijemont,  Veneto, Sicilija i Sardinija.

Italijanske sorte su odlične u Italiji, ali u drugim delovima sveta ne uspevaju najbolje i zato se manje uzgajaju, tako da za većinu ostaju nepoznanica. Jedno od najpoznatijih italijanskih vina u svetu su Lambrusko i Barolo, a najpoznatiji vinarski regioni su Toskana, Pijemont i tri mala regiona na severoistoku blizu Venecije.

Tajne Italijanskih vina

Za Italijane vino nije samo ispijanje, već se uz njega podrazumeva dobra gastronomija. Italijanska vina se kombinuju sa fantastičnom hranom koja je raznolika – svaki ugao zemlje ima autentične proizvode i delicije. To je ono što ovu zemlju čini predivnom.

Tajne Italijanskih vina

Vinska regija Veneto spada u sam vrh italijanskog vinarstva. Što se tiče količine proizvedenog vina Veneto je lider kad je u pitanju severna Italija.U ovoj regiji nastalo je  nekoliko odličnih autentičnih vina. Poznata vina regije Veneto su amarone, proseko, soave i valpoličela.

Sicilija danas ima više vinograda nego bilo koja druga italijanska regija. Sicilija je jedna od najplodnijih vinskih  regija. Od sorte grožđa Nero d’Avola, koje se gaji u ovoj regiji  vinarija Taska D’Almerita pravi vrhunsko vino Roso del Konte.

Jedna od najznačajnijih  vinskih regija Italije smeštena je  na severu Italije u okolini Torina. Pijemont je poznat širom sveta po najboljim italijanskim crvenim  vinima  Barolo i Barbaresco, koja se proizvode od grožđa Nebjolo. Pijemont  je regija poznata po crnim vinima, ali i po belom vinu Gavi, koje je ime dobilo po mestu iz koga potiče. Ovo vino karakteriše naglašena suvoća i kiselost.

Tajne Italijanskih vina

Toskana

U vinskoj regiji Toskana proizvode se neka od najboljih i najcenjenijih vina na svetu. Chianti i Brunello di Montalcino, su vina kaja su ovu regiju učinili poznatom širom sveta. Chianti je  crveno suvo vino sa voćnom aromom, napravljeno od  sorte grožđa Sanđoveze, uz mali dodatak još nekih italijanskih sorti.

Vino Brunelo di Montalćino, se proizvodi samo od sorte Sanđoveze, podvrsta brunelo. Ovo je jedno od skupljih vina. Pre konzumiranja potrebno mu je da odleži više od pet godina u buretu i još toliko u boci. Preporuka je da pre služenja u dekanteru odstoji nekoliko sati.

Tajne Italijanskih vina

U dobrim godinama brunelo ima jedinstvenu eleganciju, snagu, kompleksnost i arome borovnice, trešnje, kupine, fine čokolade, kože i zemljanih nota.

Osluškivali smo želje i navike naših stalnih gostiju, pažljivo uskladili vinsku kartu sa ponudom jela iz naše kuhinje, sami odabrali neka nama interesantna vina, pa vam tako predstavljamo našu vinsku kartu i verujemo da će vam se dopasti odabir. Trudićemo se da i dalje slušamo i istražujemo vinski svet pa ćemo tako i raditi izmene u ponudi samo u želji da Vi kao naši gosti budete zadovoljni.

Pogledajte šta smo još odabrali za vas u našoj vinskoj karti osim savršenog Brunela:
VINSKA KARTA STRADA KITCHEN AND BAR