16 нов
Salata kao obrok

Salata ne mora samo biti odlično predjelo ili prilog glavnom jelu, nego i odličan uravnotežen, zdrav i lagan glavni obrok za sva godišnja doba. Iako za pripremu salate treba imati samo osnovne kuvarske veštine, za spremanje ukusne salate treba poznavati principe kombinacija određenih namirnica kako bi salata bila kompletna i što ukusnija.

Naravno, na vama je da date mašti na volju i otkrijete najbolje kombinacije. Evo osnovnih principa spremanja salate koja može biti kompletan obrok, a nakon toga pogledajte nekoliko ukusnih recepata spremanih po tom principu.

salata-kao-obrok

Otkrijte jednostavne trikove za spremanje odličnih salata…

Baza salate I – zeleno lisnato povrće, daje količinu, hrskavost, vodu, vlakna, sadrži malo kalorija.
Namirnice: zelena salata (bilo koja vrsta, najbolje sezonska), crveni ili zeleni kupus, spanać, kelj, rukola.

Baza salate II – razne vrste mahunarki, prerađevine od žitarica, testenina, pirinač
Namirnice: mahunarke (bilo koja vrsta), testenina (bilo koja vrsta), pirinač (bilo koja vrsta), krompir, cous-cous

Dodatno povrće i voće – radi ukusa, teksture, boje, raznolikosti, potrebnih hranjivih sastojaka: sveža paprika, šargarepa, cvekla, sveži krastavac, avokado, kukuruz, paradajz, celer, luk, artičoke, jabuke, kruške, narandže, limun, lubenica, grožđe, bobičasto voće, nar.

Izvori proteina – salata s njima dobija obeležja  kompletnog obroka: meso peradi (piletina, ćuretina), crveno meso (svinjetina, meso goveda, jagnjetina i slično crveno meso), riba, morski plodovi, mesne prerađevine (salame, kobasice), kuvano jaje, tofu, klice.

Pojačivači ukusa – namirnice koje daju poseban ukus i karakter salatama: prepržene kockice hleba, masline, sušeno voće, začinsko bilje (beli luk, peršun, majčina dušica, bosiljak), prepržena slanina, orašasti plodovi, kapar, semenke (lanene semenke, suncokretove semenke, chia semenke), tortilja čips, sir (polutvrdi i tvrdi sirevi), chilly papričice.

Sastojci za dresinge: sirće (jabukovo, vinsko, aceto balsamico), ulje (bučino, maslinovo, suncokretovo, biljno), so, biber, mešavina začina za salatu, limunov sok.

salata-kao-obrok-taco

Taco pileća salata

100 g zelene salate (sezonske)
100-150 g piletine – kuvane ili pečene
1 paradajz srednje veličine
50 g crvenog pasulja
50 g kukuruza (iz konzerve)
bučino ulje, aceto balsamico, so, biber (beli luk u prahu prema želji)

salata-kao-obrok-gambori

Salata od pirinča, račića i avokada

100 g kuvanog pirinča
100 g svežih krastavaca
50 g avokada
100 g preprženih gambora
Začinite sa solju, biberom, limunovim sokom, maslinovim uljem.