Najpopularniji doručak

Ako ste do sada imali prilike putovati u London, sigurni smo kako ste primetili oznake na više-manje svakom restoranu/kafiću da u ponudi imaju ‘full english breakfast‘. Ako niste, sigurno ćete primetiti kada ćete putovati. Ali šta je zapravo ‘full english breakfast’ ?

Doručak je najvažniji obrok svakoga dana, kako svuda u svetu, tako i u Engleskoj. Termin ‘full english breakfast’ zapravo označava tradicionalni doručak koji se u Engleskoj (ali i drugim delovima Velike Britanije u malo drugačijim varijantama) poslužuje još od 19. veka, kada je u viktorijanskom dobu (vladavina kraljice Viktorije) doručak postao najvažniji obrok u danu.

Ideja je bila da engleski doručak postane nacionalno jelo, no ideja je otišla i izvan granica Velike Britanije, te je tako danas ovaj doručak popularan i može se naručiti širom sveta.

Iako je za naše pojmove dobrog doručka ovo jelo ipak malo preteško i više liči na neko neplanirano prežderavanje, mnogi ga vole. Sastoji se od pečene pancete, kajgane (ili jaja na oko), prženog paradajza i pečuraka, tosta s maslacem, kobasica i zapečenog pasulja. U nekim varijantama poslužuje se i crni puding (nešto poput krvavica) kao i ribani prženi krompir (nešto slično restovanom krompiru).

Naravno, ovo sve je zaista teško i kalorično, pa je potreban i pravi engleski čaj, kao prilog koji će osigurati da vam sva hrana s lakoćom stigne do želuca. Ako ne pijete čaj i kafa će biti odlična alternativa.

Kako smo pomenuli kaloričnost, valja napomenuti malo više informacija o tome koliko je ovo jelo zapravo teško. Naime, gledamo li u brojkama, ima restorana koji nude tako velike porcije da jelo premašuje 8 hiljada kalorija, a vi kao gost morate potpisati izjavu od odricanja odgovornosti pre nego navalite. Ok, to nije pravilo, jer prosečni engleski doručak ima nešto više od hiljadu kalorija po obroku, dok neki restorani nude i ‘zdraviju’ verziju engleskog doručka, s manje od 800 kalorija po porciji.

Sve u svemu, putujete li u London ili neki drugi deo Engleske, ostavite malo mesta za jedan ovakav obrok jer će se na kraju isplatiti, iako će vam ceo dan vrlo verovatno biti žao što ste zgrešili, ali ipak, ovaj obrok ćete pamtiti.

 Dok se ne odlučite na englesku avanturu doručka, u ponudi našeg restorana možete probati neke od manje kaloričnih verzija.