Kafa

Iako kafa potiče iz pokrajine Kaffe na jugu Etiopije, veruje se kako je prva svetska kafana otvorena u Veneciji.

Kafa potiče iz Etiopije
Drvo kafe izvorno potiče iz pokrajine Kaffe na jugu Etiopije gde su nomadi žvakali njegov plod. Ideja da se zrna kafe pretvore u stimulativno piće takođe potiče iz Afrike. Arapi su preuzeli taj običaj do 15. veka i na području današnjeg Jemena posvetili se uzgoju i izvozu kafe.

Lučki grad Moka postao je središte trgovine za sve popularnije zrno kafe, a zahvaljujući hodočasnicima na putu za Meku broj ljubitelja kafe u islamskom svetu nastavio je rasti.

Prva kafana u Veneciji
Ljudi koji su putovali prema istoku u 16. veku sve su se više zanimali za kafu. Lekar iz nemačkog grada Augsburga pisao je o učincima kafe 1582. nakon puta po istoku Zemlje. Venecijanski preduzetnik zaključio je da bi kafa mogla biti dobar posao i počeo ju je nuditi početkom 17. veka.

Slavna kafana ‘Florian’ otvorena je u Veneciji 1647. Drugi su gradovi brzo pratili trend. London je imao prvu kafanu 1652. godine, Marseille 1671., a Beč 1683. Kafane su ubrzo postale omiljena mesta za okupljanje umetnika i intelektualaca.

kafa-strada

Tajni uzgoj arapske i turske kafe
Arapi i Turci skrivali su svoje metode uzgoja i proizvodnje kafe kao da se radi o državnim tajnama. No preduzetni nizozemski trgovci prevarom i podmićivanjem uspeli su se domaći biljaka i uzgajali su ih u staklenicima.

Početkom 18. veka počeli su saditi drva kafe u svojim kolonijama poput današnje Šri Lanke i Surinama. Portugal je pratio obrazac u Brazilu, Englezi su kopirali ideju u Jamajci, a Španija je ideju prenela u Guatemalu, Meksiko, Kolumbiju i Portoriko.

Kafa je bila luksuz
Kafa je dugo bila luksuzni proizvod u Evropi. U svakodnevnu upotrebu ušla je u Nemačkoj kao dodatak hrani za brojno stanovništvo koje ju je dodavalo u supu od hleba kako bi se borilo protiv gladi i osnažilo.

Kapsule za kafu

Danas se kafa  može pronaći širom sveta, a zrna se uzgajaju u više od 70 država. Moderni kafići zamenili su tradicionalne kafane, a sve više firmi svojim zaposlenicima osiguravaju slobodan pristup kafi.

Dok je filter kafa najčešći izbor u mnogim evropskim zemljama inovacije u pripremi kafe ne posustaju. Upotreba kapsula sve je popularnija, a rastu zahtevi za organskim verzijama i deklaracijama koje potvrđuju da u procesu proizvodnje nema izrabljivanja.