9 феб
Grčka salata

Grčka salata je definitivno jedan od favorita kada se pomisli na salatu od svežeg povrća u kombinaciji sa sirevima. Varijacija na temu ima neverovatno mnogo i svaka je dobra na svoj način.

Ako želite da promenite vaše loše navike u ishrani, predlažemo vam da napravite prvi korak i pripremite ovu salatu. Grčka salata može da se služi kao samostalno jelo ili kao prilog uz neko drugo jelo na bazi mesa.

Dajte sebi truda i nabavite domaće i najkvalitetnije sastojke koje možete. Tako je to sa hranom – ako je recept jednostavan poput ovog, najvažnije je da sastojci blistaju u punom sjaju. Dakle, neka paradajz bude domaći, maslinovo ulje sa aromom koja vam najbolje leži i potrudite se da pronađete pravu kremastu fetu. Najbitniji sastojak za grčku salatu je svakako maslinovo ulje. Ako pri pripremi upotrebljavate maslinovo ulje ekstra kvaliteta, salata će sigurno biti ukusnija!

Osnovni sastojci

400 gr feta sira
1 veći krastavac(ili 2 manja)
2 veća paradajza
1 veća paprika babura (crvena ili zelena)
1 crveni luk srednje veličine
150 gr maslina
maslinovo ulje
so i origano

Priprema

Luk isecite na listiće, papriku na rezance, paradajz na kolutove koje zatim prepolovite, isto tako i krastavac.

Ređajte red krastavaca koje malo posolite i začinite sa malo maslinovog ulja, zatim ređajte red paradajza koji ćete takođe malo posoliti, začiniti maslinovim uljem i dodati malo origana. Nakon toga red paprike i masline  na kraju. Sve to lagano promešajte pazeći da ne zgnječite povrće. Na vrh stavite feta sir koji ćete posuti sa origanom i pouljiti maslinovim uljem. Salata je spremna za posluženje.