Recepti su danas, više nego ikada pre, ljudima širom sveta sve više pristupačni. Moderni mediji i društvene mreže učinili su svoje pa ne čudi da je hrana jedna od omiljenih tema za čitanje, surfanje i gledanje.
Savremeni kuvari takmiče se u originalnosti i kreativnosti vlastitih recepata. Spajaju kulinarske tradicije različitih delova sveta, zemalja ili regija, a sve u svrhu stvaranja posebnog ukusa, stila i potpisa na naizgled tradicionalnim jelima.
Svim ljubiteljima Strada Kitchen and Bar delikatesa, donosimo četiri recepta iz kuvarske kape našeg Jovice Jovičića.
Foto: Mladen Sekulić
Ravioli punjeni sirom u sosu od čeri paradajza
Potrebno vam je: 200g brašna T500, 200g brašna T400 oštro, 2 jajeta, 200g sira (mlada rikota ili sremski), 50g rendanog parmezana, 100g čeri paradajza, bosiljak, maslinovo ulje, beli luk, krupna morska so.
Najpre napravite testo od brašna i jaja, a kad ono malo odstoji, istanjite ga kao kore za lazanje i isecite na trake širine šest centimetara. Potom napravite smesu za raviole tako što ćete pomešati sir i parmezan.
Na traku od testa, na istoj udaljenosti, staviti pomalo (30g) smese, koju ste prethodno napravili, i preklopite identičnom trakom od testa, koju ste premazali umućenim jajetom. Oblikujte raviole, vodeći računa o tome da u njima ne ostane vazduha. Zatim ih skuvajte u slanoj, kipućoj vodi.
Dok se ravioli kuvaju, u tiganju na maslinovom ulju kratko propržite paradajz, seckan bosiljak i malo iseckanog belog luka. Dodajte kuvanu pastu, sve izmešajte i servirajte toplo.
Rižoto s ajvarom
Na 30g crnog luka koji se prodinsta dodati 70g pirinača i 1 dcl belog vina. Kuvati lagano uz dolivanje baze supe. Pred kraj dodati 40g ajvara, seckanog vlasca, 30g naribanog parmezana, maslaca, mlevenog bibera. Od rižota i pršuta napraviti rolnice.
Pašteta od čvaraka
Samleti 100g čvaraka sa po 50g crnog luka i kiselih krastavaca. U to umešati 10 g maslinovog ulja, 10g soja sosa i 10g Worcester sosa.
Domaći „Sushi“ od palente, kajmaka i pršute
Skuvati palentu s 30g naribanog parmezana, maslinovim uljem i maslacem. Pršut posložiti, na njega staviti palentu i kajmak, lagano sve zarolati i rezati na malo deblje kolutove.