Jovica Jovičić

Jovica Jovičić dobitnik je Majstorskog pisma roštilja, najveći bakšiš mu je pohvala, a u svet gastronomije ušetao je sasvim slučajno.

Išao je u trgovačku školu koja se nalazila blizu čuvenog restorana “Pod lipom” u kojem je njegov otac radio kao konobar. Preko leta zapošljava se u istom restoranu i pronalazi skrovište pod šerpama i tiganjima. Ubrzo se, kako sam voli da kaže, gubi u Bermudskom trouglu kafana – “Pod lipom”, “Grmeč” i “Šumatovac”.

Kao svaki zaljubljenik u svoj posao, Jovica Jovičić kreće u otkrivanje tajni kulinarskog sveta. Nakon šest meseci sticanja prakse u jednom porodičnom restoranu u Milanu, vraća se u Beograd i počinje da radi u čuvenom restoranu “Knez”. Koristi svaku šansu za usavršavanje u inostranstvu te odlazi u Moskvu, Atinu i Italiju gde gostuje u restoranima najpoznatijih vinarija – Sartori, Banfi, Fumaneli… Tokom snimanja filma „Spasilac“,  Jovica je svakodnevno kuvao za holivudske zvezde Denisa Kvejda, Nastasju Kinski i Žan Mark Bara kao i za reditelja Dragana Antonijevića i mnoge srpske glumce. Nakon ponovnog odlaska u Moskvu 2000. godine, imao je priliku da kuva i u “Dači”, vikendici Vladimira Putina.

Jovica je svoje bogato međunarodno iskustvo nesebično stavljao u službu ugostiteljskih objekata. 2012. Jovica počinje da se takmiči u kulinarstvu i kao kapiten srpskog tima osvaja zlato na “Mediteraneu”. Medalje nastavljaju da se nižu. Tim na čelu sa Jovicom osvaja srebro u Istanbulu, u individualnom takmičenju osvaja bronzu za izradu paste, a u disciplini “Black box” naš tim osvaja Gran pri i zlatnu medalju, prvi put za Srbiju. U Solunu osvaja zlato u spremanju jela od jagnjetine i još jednu zlatnu medalju za moderno jelo, a sve u organizaciji Asocijacije šefova kuvara Srbije čiji je Jovica član.

Iako Jovica najviše voli da sprema rižoto i ribu, u restoranu Strada Kitchen & Bar ponuda u jelovniku se konstantno menja i unapređuje, kao i samo ugostiteljstvo – bilo gde u svetu, što samo po sebi predstavlja veliki izazov za Jovicu. Stopiti tradicionalna jela s dodirom modernog pristupa, cilj je svih najpoznatijih kuvara.