29 дец
Prosecco

Prosecco je penušavo vino, ali je često i polu-penušavo vino. Prosecco je ime stare sorte grožđa iz Venecije. Jedan od najpoznatijih italijanskih penušavaca dolazi iz grada Asti u Pijemontu.

Penušava vina se razlikuju od ostalih po tome što sadrže ugljen-dioksid zbog koga se pri otvaranju boce javljaju prasak i obilje pene. Odlikuju se prijatnim i osvežavajućim ukusom. Pri proizvodnji ovih vina obavljaju se dve fermentacije. Prva kao kod drugih vina i druga koja se obavlja u bocama ili zatvorenim tankovima. Druga fermentacija zapravo počinje dodavanjem šećera i kvasca kako bi se proizveo ugljen-dioksid koji stvara pritisak unutar boce.

Prosecco

Photo: pixabay

Ne mešajte šampanjac i prosecco

Šampanjac je proizveden isključivo u francuskoj pokrajini Champagne. Sva ostala vina koja se penušaju nazivaju se penušavim vinima ili penušavcima. Prosecco je italijanski penušavac proizveden isključivo u severnoj Italiji. U Italiji je čak i osnovan odbor koji želi brežuljkasto područje gradova Conegliano i Valdobbiadene (regije Veneto), u kojemu se proizvodi ovo vino, kandidovati za upis na Unescov popis svetske kulturne baštine. Na tom području u 15 opština nalazi se 6100 hektara vinograda.

Prosecco je okarakterisan notama zelene jabuke, agruma i belog cveća koji mu daju posebnu nežnost i što ga ne čini preterano složenim. Šampanjac s druge strane, odiše kompleksnošću, delom i zbog dodatnog vremena provedenog u dodiru s kvascima tokom sekundarne fermentacije.

Još jedna interesantna i jako bitna razlika između proseka i šampanjca je proces pravljenja ovih penušavaca. Prosecco se stvara tako što se fermentisano vino smešta u inox tankove gde se dešava durga fermentacija, za razliku od šampanjca gde se to odvija direktno u boci. Obzirom da je druga fermentacija u inox-u efikasna i laka, mnogo je jeftiniji i sam proces proizvodnje a samim tim je jeftiniji kao krajnji proizvod od šampanjca.

Nemojte pomisliti da ovakva razlika u odležavanju čini prosecco manje kvalitetnim penušavcem od šampanjca. Prosecco se pravi od visoko aromatičnog grožđa, i ovaj metod odležavanja omogućava tim aromama da isplivaju u punom sjaju i maksimalno se sačuvaju sortne karakteristike i voćne arome.

Prosecco

Prosecco postoji u tri varijante: jako penušav – Spumante, blago penušav – Frizante i ne penušav – Tranquillo.

Slaganje sa hranom

Vina su uglavnom lagana i osvežavajuća, a kad je u pitanju neko načelno slaganje hrane i vina idealna su kao aperitiv ili pratilac laganih jela, salata, pršuta i laganih mladih sireva. Extra dry odlično ide uz pohovane lignje i krokete. Mehurići u kombinaciji sa pohovanom hranom su odličan izbor kao aperitiv.

Strada Kitchen and Bar je u svojoj vinskoj karti pronašla mesto za „Prosecco Extra Dry DOCG“ – Borgoluce / Venetto / Italija