9 јан
Dzin

Dzin je piće koje svoj dominantan ukus dobija od bobica kleke. Prvi potvrđen datum o proizvodnji dzina je početkom 17. Veka u Holandiji, iako se tvrdi da je pre toga pravljen u Italiji.

Izuzmemo li činjenicu da se dzin nalazi u većini klasičnih koktela, on sam po sebi nije popularan poput vodke, viskija ili ruma. Džin pripada u apsolutne klasike među alkoholnim pićima – u Velikoj Britaniji ima vrlo dugu tradiciju. Jedan od najboljih i najstarijih džinova u istoriji je Bombay Sapphire koji se proizvodi već od 1761. godine. Finsbury postoji čak već od 1740.

Džin je u 1920-tim godinama bio omiljeno piće društava na prekookeanskim brodovima. Od tog doba nadalje potieče i ideja o koktel partijima sve omiljenijim i u Velikoj Britaniji, a koja je prvobitno potekla iz SAD-a.

Gin-1

Kao i kod svih drugih poznatih alkoholnih pića, tako su i kod džina potrebni prvoklasni preduslovi: vrlo čist alkohol, a za aromu mešavina izabranih biljaka i začina iz celog svijeta. Uobičajeni dodaci koji daju aromu su anis iz Francuske, Kassie-Rinde iz Indokine, koriander iz Meksika, limuni i narandze iz Južne Europe, itd.

Džin se po pravilu tri puta, a kod visoko vrednih vrsta čak četiri puta destilira i tako oslobađa od vlaknastih materija.

Gin-3

Svakom dzinu je baza borovnica. Nakon toga destilerije imaju mogućnost koristiti stotine sastojaka. Neki dzinovi imaju tri do četiri ukusa, dok na primer Škotski dzin Botanist ima 31 sastojak! Ukusi u dzinu kreću se od krastavca i ruže (Hendricks) do lavande (Aviation) do limunske trave i crnog bibera (Bombay Sapphire East). Ne postoje 2 ista dzina, što je super za barmene koji izvlače ukuse gina kroz koktele.

Samo dodajte vode – ako želite uporediti nekoliko dzinova, evo malog trika, razredite svaki (na sobnoj temperaturi) sa jednakom količinom vode. Ovo će otkriti posebne kvalitete svakog dzina, kao i mane.

Za mnoge barmene dzin je bio i ostao alkoholno piće br.1. Najčuvenije dugo piće, gin i tonik, nastalo je u Indiji. Osim sjajnog ukusa, ovo piće imalo je i praktičnu primenu. Naime, malo kinina otopljenog u vodi i pomešanog sa dzinom pomagalo je u borbi s malarijom.