Pizza

Pizza nije brza hrana novog doba. Istorija pizze počinje mnogo ranije. Još jedna činjenica je da pizza nije nastala u Italiji, kako većina ljudi verovatno misli. Ovu širom sveta popularnu i omiljenu „pitu“ izmislili su Grci ili Fenićani u vreme kada su usavršili tajne mešanja brašna sa vodom. Prvobitna pizza bila je u stvari hleb ili pogača koja se pekla ispod užarenog kamena a premazivali su je uljem sa dodatkom biljnih začina. Jedna od najstarijih knjiga sa receptima napisana u prvom veku pre nove ere imala je i recept za okrugli pljosnati hleb posut piletinom, pinjolima, sirom, začinima, biberom i uljem.

pizza_4

Pizza kakvu danas poznajemo i volimo prvi put se pojavila 1889. godine. Tada je pekar Rafael Espozito iz Napulja u čast dolaska kraljice Margarite od Savoja u njihov gradić napravio prvu pizzu sa bojama italijanske zastave: zeleni bosiljak, beli mocarela sir i crveni paradajz. Nazvao je pizzu Margarita, koja se i danas poslužuje sa zanemarljivim izmenama. Tako je pizza postala i ostala osnovni deo italijanske ishrane. Ubrzo su širom zemlje počele nastajati razne varijacije ovog specijaliteta, pa se recimo u Bologni počelo dodavati meso u preliv, Napolitanska pizza postala je poznata po dodatku izmrvljenog belog luka, a danas predstavlja jedno od omiljenih “brzih jela” širom sveta.

Pizza je čak dobila i svoj dan u godini, tako da se 9. februara čirom sveta proslavlja Međunarodni dan pizze!

Tajna pizze koju naručite u piceriji je peć koja drži temperaturu do 400 stepeni Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće. Osim toga, druga tajna je u testu, sve ostalo su samo nijanse. Postoje dva osnovna recepta, izvorna napolitanska sa debelom ivicom čije testo zahteva da “odmori”  i rimska tanka, sa hrskavom i tankom koricom. Na pravu picu nikako ne ide kečap, koji je sladak, već dobro začinjen paradajz pelat. Ostali dodaci su izbor vas i vaše mašte.

pizza_1

Strada Kitchen and Bar Vam osim standardnih nudi i pizze kao dessert.  Dođite i probajte interesantne kombinacije kao što su pizza sa nutelom i šumskim voćem ili pizza sa ananasom i belom čokoladom.