Bloody Mary – Najpopularniji koktel svih vremena koji ne samo da je ukusan, već je i izuzetno zdrav. Koktel Bloody Mary u narodu je poznat kao piće koje leči mamurluk po onoj staroj “Klin se klinom izbija”. Ovaj koktel koji sadrži vodku, sok od paradajza i začine dobio je naziv po kraljici Mariji (“Krvavoj Mariji”), koja je bila poznata po surovosti.
Legenda o Bloody Mary stara je vekovima, i nema nikakve veze sa alkoholnim užicima, noćnim životom niti poetskom romantikom. Bilo kako bilo, najpoznatiji koktel stvoren je dvadesetih godina prošlog veka i do danas se smatra za najkompleksniji koktel.
Kvalitetan Bloody Mary ispuniće vaša usta udarom slatkih, slanih i brojnih drugih ukusa zbunjujući vaše čulo ukusa i oduševljavajući vaša nepca. Zašto je to tako i šta je sve tačno potrebno da bi se napravio ovaj napitak koji pokriva skoro celokupan spektar ukusa poznatih čoveku?
Šta sve od sastojaka čini savršen Bloody Mary? Varijacija je mnogo, a već smo pomenuli da je baza sok od paradajza i votka. Međutim, ovo je tek deo recepta. Ovaj koktel sadrži i Worcestershire sos, sok od limete, so celera, alevu papriku ili Tabasco sos i crni biber. Pored toga, Bloody Mary uključuje i pojedine “tajne” sastojke, koji se razlikuju od podneblja do podneblja, kao i od barmena koji ovo piće prave.
Bloody Mary je toliko popularno piće u Americi, da je od 2009. godine u Njujorku ustanovljen i zvanični dan ovog koktela i u pitanju je 5. oktobar.
Koktel Bloody Mary trebalo bi služiti sa ledom koji omogućava usporavanje hemijskih reakcija sastojaka, posebno kiselost limuna pošto će u suprotnom reakcija između sastojaka biti brža pa se može desiti da koktel izgubi svoj prepoznatljivi ukus i postane bljutav i gorak.
Za Bloody Mary potrebno je:
- 56 mililitara vodke
- 102 mililitra paradajz soka
- 33 mililitra limunovog soka
- Tabasko sos (u zavisnosti od toga koliko volite ljuto)
- nekoliko kapi vuster sosa
- so i celerova so
- biber i kajen biber
- ren
- stabljika celera i kriška limuna za ukras
Sve sastojke zajedno sa ledom Staviti u šejker i izmešati. Sipati u visoku koktel čašu, poslužiti i malo celera sa njime.