Dzin je piće koje svoj dominantan ukus dobija od bobica kleke. Prvi potvrđen datum o proizvodnji dzina je početkom 17. Veka u Holandiji, iako se tvrdi da je pre toga pravljen u Italiji.
Izuzmemo li činjenicu da se dzin nalazi u većini klasičnih koktela, on sam po sebi nije popularan poput vodke, viskija ili ruma. Džin pripada u apsolutne klasike među alkoholnim pićima – u Velikoj Britaniji ima vrlo dugu tradiciju. Jedan od najboljih i najstarijih džinova u istoriji je Bombay Sapphire koji se proizvodi već od 1761. godine. Finsbury postoji čak već od 1740.
Džin je u 1920-tim godinama bio omiljeno piće društava na prekookeanskim brodovima. Od tog doba nadalje potieče i ideja o koktel partijima sve omiljenijim i u Velikoj Britaniji, a koja je prvobitno potekla iz SAD-a.
Kao i kod svih drugih poznatih alkoholnih pića, tako su i kod džina potrebni prvoklasni preduslovi: vrlo čist alkohol, a za aromu mešavina izabranih biljaka i začina iz celog svijeta. Uobičajeni dodaci koji daju aromu su anis iz Francuske, Kassie-Rinde iz Indokine, koriander iz Meksika, limuni i narandze iz Južne Europe, itd.
Džin se po pravilu tri puta, a kod visoko vrednih vrsta čak četiri puta destilira i tako oslobađa od vlaknastih materija.
Svakom dzinu je baza borovnica. Nakon toga destilerije imaju mogućnost koristiti stotine sastojaka. Neki dzinovi imaju tri do četiri ukusa, dok na primer Škotski dzin Botanist ima 31 sastojak! Ukusi u dzinu kreću se od krastavca i ruže (Hendricks) do lavande (Aviation) do limunske trave i crnog bibera (Bombay Sapphire East). Ne postoje 2 ista dzina, što je super za barmene koji izvlače ukuse gina kroz koktele.
Samo dodajte vode – ako želite uporediti nekoliko dzinova, evo malog trika, razredite svaki (na sobnoj temperaturi) sa jednakom količinom vode. Ovo će otkriti posebne kvalitete svakog dzina, kao i mane.
Za mnoge barmene dzin je bio i ostao alkoholno piće br.1. Najčuvenije dugo piće, gin i tonik, nastalo je u Indiji. Osim sjajnog ukusa, ovo piće imalo je i praktičnu primenu. Naime, malo kinina otopljenog u vodi i pomešanog sa dzinom pomagalo je u borbi s malarijom.